İsrail’de ilk hükümet krizi

İsrail İç Güvenlik Bakanı Aharonovitch, Papa’nın gelecek hafta İsrail’e yapacağı ziyaret sırasında güvenliğini sağlamak için Maliye Bakanlığı’nın yeterince fon ayırmadığını belirtti

Dünya
8 Nisan 2009 Çarşamba

İsrail’in yeni hükümetin Pazar günü yaptığı ilk görüşme Başbakan Binyamin Netanyahu’nun koalisyon üyeleri ve Maliye Bakanlığı arasındaki fikir ayrılıklarını ortaya çıkardı. Papa’nın gelecek hafta İsrail’e yapacağı ziyaret sırasında güvenliğinin sağlanması için para kaynağı bulunması ile ilgili anlaşmazlıklar gündeme geldi.

Eski Başbakan Ehud Olmert’in hükümeti XVI. Papa Benedict’in güvenliğine ve ziyaret ettiği bölgedeki yapıların geliştirilmesine 43 milyon Sekel (10,3 milyon $) ayırdı. Ancak Maliye Bakanlığı henüz bu kararı uygulamayı kabul etmedi.

İç Güvenlik Bakanı Yitshak Aharonovitch şu ana kadar ayrılan kaynakların eksik olduğuna dikkati çekti. Aharonovitch, Maliye’nin şu ana kadar sadece beş milyon Sekel (1,2 milyon $) transfer ettiğini ve neredeyse tümünün yolları ve altyapıyı uzun vadede geliştirmek için harcandığını açıkladı. “Maliye Bakanlığı bir taşla iki kuş vurmaya çalışıyor – ziyaretten önce yenilemeye kaynak ayırmayı ve ilerde belediyelerden itiraz almayı önlemeyi amaçlıyor,” dedi. “Bu arada, ziyaretin güvenliği için polis bütçesinden vazgeçildi”  eklemesini yaptı.

Bakanlık, Nakba gibi önümüzdeki aylarda gerçekleşecek birkaç etkinlik de fazlasıyla para kaynağı gerektireceği için, mevcut bütçe ile polisin ziyaret güvenliği sağlanmasının üstesinden gelemeyeceğini belirtti.

Başbakan Netanyahu ise yeni Maliye Bakanı Yuval Steinitz’e bir çözüm bulmak üzere Aharonovitch ile buluşmasını emretti. 

Maliye Bakanlığı, “Papa’nın ziyareti için ayrılacak fonun kaynağı konusunda hükümet henüz bir karar vermedi,” seklinde bir açıklama ile cevap verdi.