Obama’dan tarihi ziyaret

1-2 Nisan’daki G-20 Toplantısı ve 3-4 Nisan’daki NATO Zirvesi’nin ardından Türkiye’ye gelen ABD Başkanı Barack Obama, yaptığı temaslarında ve tarihi meclis konuşmasında tüm dünyaya mesajlar verdi. Türkiye-ABD ilişkilerine dair ‘model bir ortaklık’ sözlerini kullandı

Dünya
8 Nisan 2009 Çarşamba

ABD Devlet Başkanı sıfatıyla ilk resmi ülke ziyaretini Türkiye’ye gerçekleştiren Barack Obama, ziyaretinin ilk ayağında Ankara’da resmi temaslar çerçevesinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Köksal Toptan ve muhalefet liderleri ile bir araya geldi.

 Türkiye ve ABD’nin model bir ortaklık kurabileceğini belirten Obama, “Baskın olarak Hıristiyan olan bir ulusla, çoğunluğu Müslüman olan bir ulus, bir araya gelerek modern bir ortaklık oluşturabilecek. Birlikte hareket edebilirsek son derece etkili olabiliriz,” diyerek Türkiye’nin müttefikliğine verdiği önemi dile getirdi.

Mecliste tarihi konuşma

Meclis’te bir konuşma yapan konuk Başkan verdiği önemli mesajlarla hem Türkiye’nin hem de dünyanın gündemine oturdu. Zaman zaman alkışlarla kesilen 26 dakikalık bir konuşma yapan Barack Obama, ziyaretinin amacının ‘mesaj vermek’ olduğunu vurguladı. İki ülke arasındaki dostluk, müttefiklik, ortak çıkarlar ve halklar arasındaki bağlara değinen Obama, Türkiye’nin son yıllarda yaptığı reformları da övdü. Türkiye’nin AB üyeliğini desteklediğini dile getiren Amerikan Başkanı, Kıbrıs’tan Ermeni sorununa, ekonomik işbirliğinden terörle mücadeleye kadar birçok konuya parmak bastı.

Ortadoğu’ya ‘iki devletli’ çözüm

Ortadoğu’da İsrail ile komşuları arasında kalıcı barışı hedeflediklerini ve iki devletli barışı desteklediklerini vurgulayan Obama, “ABD; iki devleti, İsrail ve Filistin Devleti hedefini desteklemektedir, yan yana ve barış içerisinde. Bu, Filistinlilerin de, İsraillilerin de, dünya genelindeki diğer ulusların da hedefidir. Bu hedef, herkesin üzerinde uzlaştığı hedeftir. Ben, bunu ABD Başkanı sıfatıyla yakın bir şekilde izleyeceğim. Hem İsrailliler hem de Filistinliler, ileri adımlar atmalı ve güveni sağlayacak adımlardan çekinmemelidirler. Her ikisi de taahhütlerine uymalıdırlar. Her iki taraf da uzun dönemdir süren sorunları çözmelidirler ve daha çok, devam eden barışa yönelik çabalar göstermelidirler,” dedi.

ABD ve Türkiye’nin, Filistinlilere ve İsraillilere, barış sürecinde yardımcı olabileceğini belirten Obama, ”Birlikte çalışarak, karamsarlığı ve güvensizliği ortadan kaldırabiliriz ve ilerleme adına yapılabilecek her tür fırsatı kullanabiliriz,”dedi. Türkiye’nin, Suriye ve İsrail arasındaki görüşmelere de aracılık yaptığını hatırlatan ABD Başkanı, bu tutumun İsrail-Filistin barış süreci için de gösterilmesi gerektiğini belirtti. Obama sözlerinde ayrıca İsrail’in güvenlik ihtiyaçlarına da değinerek, “Terörün kullanımını dışlamalıyız ve İsrail’in güvenlik kaygılarının meşru olduğunu da takdir etmeliyiz,” vurgusunu yaptı.

Terörle mücadele konusuna da değinen Barack Obama “Irak, Türkiye ve ABD ortak bir terörizm tehdidiyle karşı karşıya. El Kaide, Irak’ı bölüp ülkeyi tahrip etmeye çalıştı. Bu kapsamda PKK da var. Hiç bir ülkeye karşı yapılan teröre, bir mazeret bulmak mümkün değildir,” dedi.

Haziran’da İsrail’e gidiyor

Bu arada İsrail’in Haaretz Gazetesi, ABD’nin Ortadoğu temsilcilerine dayanarak verdiği haberinde, Obama’nın Haziran ayında İsrail’e geleceğini duyurdu. Haberde, Obama’nın Fransa’ya yapacağı ziyaretin ardından İsrail ve Filistin Yönetimi topraklarını kapsayacak bir gezi yapacağı belirtildi. Obama’nın bölgeye ziyareti, Ortadoğu barış sürecinde faal olarak rol almak istediğinin göstergesi olarak değerlendirildi.