Tarihte geçen hafta

Kavram
8 Nisan 2009 Çarşamba

29 Mart

1959 – Ekonomist Nouriel Roubini, İstanbul’da doğdu. İstanbul doğumlu bir İran Yahudi’si olan Roubini, nam-ı diğer “Dr.Doom”, 2008 yılının 4. çeyreğindeki finansal krizi tam dört yıl önce tahmin etmesiyle ünlendi. ABD ve Türk vatandaşı olan Roubini bazı ekonomistler tarafından “peygamber” olarak anılıyor. Dr. Doom 2005 yılında ev fiyatlarındaki spekülatif artışın ABD ekonomisini durgunluğa sürükleyeceği tahmininde bulundu ve dedikleri tam olarak meydana geldi. Roubini, o günden itibaren uluslararası ekonomik tartışmaların en önemli aktörü oldu.

30 Mart

1135 - Maimonides, Cordova, İspanya’da doğdu.

1492 - Kral Ferdinand ve Kraliçe Isabella, Yahudilerin İspanya’dan kovulmaları emrini imzaladılar.

1950 - Fransa eski Başbakanı Leon Blum vefat etti. Leon Blum 9 Nisan 1872 yılında Paris’te Yahudi bir anne babanın oğlu olarak doğdu. Sorbonne’da hukuk eğitimi gördü. Dreyfus olayından sonra politikada aktif görev aldı. Sosyalist Parti’nin başına geçti. 1930’larda Hitler’e karşı sol partileri bir araya getirerek Popüler Cephe’yi kurdu. Blum, seçimlerden başarılı çıkarak 1936 yılında ülkenin ilk sosyalist ve ilk Yahudi Başbakanı oldu. İspanya’daki Franco devrimine karşı sosyalistlere yardım etmek istedi fakat büyük tepki topladı. Bunun üzerine hükümeti çöktü. Politik hayatı boyunca antisemit söylemlerle ve eylemlerle karşılaştı. Hatta sağ partilerin başbakanlığı sırasındaki en önemli sloganı “Blum yerine Hitler gelsin daha iyi” sloganıydı. İşgal sırasında hükümet onu Almanlara teslim etti ve savaş boyunca esir kaldı. Savaş sonrasında ise ölene kadar Fransa’da politik faaliyetlerde ve yurtdışı görevlerde bulunup yazarlığa da devam etti.                 

31 Mart

1921 -  Albert Einstein New York’ta izafiyet teorisini tanıttı.

1 Nisan

1899 - Herzl ile Osmanlı padişahı arasında aracılık yapan Polonyalı asilzade Philip Michael Ritter von Newlinski, Istanbul’da öldü.

1965 - Kozmetik endüstrisinin duayenlerinden Helena Rubinstein 94 yaşında New York’ta vefat etti.          

2 Nisan

1909 - Meclis Başkanı Ahmed Riza Bey saldırıya uğrayan Romanya ve Rus Yahudilerine Osmanlı Topraklarında yerleşmeyi önerdi.

1941 – Macaristan Başbakanı Count Pál Telecki Nazilerle işbirliği yapmak yerine intihar etti.

3 Nisan

1844 – İstanbul’da yapılan nüfus sayımında toplam 900.000 kişi sayıldı. Bunların

100.000’i Yahudi olduğu belirtildi.

4 Nisan

1273 MÖ - İbraniler Yarden Nehri üzerinden Kenaan topraklarına girdi.

1917 - Yeni Rus Hükümeti ilk kez olarak tüm Yahudilere eşit vatandaşlık hakları tanıdı.

1933 - Bir Alman-Yahudi gazetesi Yahudilerin sarı yıldız takmalarını önerdi. Manşet ise şöyleydi:

“Sarı Rozet, Gururla Takın”.