Hahambaşı Rav Haleva’dan Obama’ya barış mesajı

Hahambaşı Rav İsak Haleva, Türkiye ziyareti kapsamında dini liderlerle bir araya gelen ABD Başkanı Obama’ya, barış temennilerini iletti ve kendisinin bu yolda başarılı olacağına inandığını dile getirdi

Toplum
8 Nisan 2009 Çarşamba

Türkiye ziyareti kapsamında Ankara’nın ardından İstanbul’a gelen ABD Başkanı Barack Obama, burada Türkiye’nin dini liderleriyle de bir araya geldi. Obama ile görüşen liderler arasında İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı, Türkiye Musevi Cemaati Hahambaşı Rav İsak Haleva, Türkiye Ermenileri Patriği Vekili Aram Ateşyan, Süryani Kadim Cemaati Metropoliti Yusuf Çetin de yer aldı.

Conrad Oteli’nde gerçekleşen görüşmede Hahambaşı Rav Haleva, Amerikan halkını tercihlerinden dolayı, ABD Başkanı Obama’yı da iyi niyetli çalışmalarından dolayı tebrik etti.

Sözlerinde, günümüzde dünyada maddiyatın ön plana çıktığını hatırlatan Rav Haleva, maneviyatın insan yaşamındaki önemli yerine, manevi değerlerin insanı insan yapan en önemli unsurlardan biri olduğuna değindi. Bu bağlamda dünyadaki çatışmaların sona ermesi ve barış sağlanması gerektiğini vurgulayan Rav Haleva, bu amaç doğrultusunda Obama’nın çok başarılı olacağına duyduğu inancı dile getirdi. Barışın sağlanabilmesi için alınması gereken önlemlerden birinin, İbranicede ‘ozen’ olarak bilinen, denge olduğunun da altını çizdi.

Hahambaşı Obama’ya hitaben şöyle konuştu: “Tanrı daima size yardımcı olacaktır çünkü Tanrı’nın isteği de barış ve huzurdur. Eskiden dinler çatışmaya vesile olurdu, harpler ve kavgalar çıkardı. Günümüzde ise savaş için o kadar sayısız neden var ki, dinler asıl görevi olan barış ve huzuru temin etmek için çalışmalı, daima birlik ve ‘şalom’-sulh mesajları vermelidir. Siz de umarım bu yolda başarılı olursunuz ve eminim ki Tanrı da size bu konuda yardımcı olacaktır. Ben de şahsen bu konuda sizin için dua edeceğim.”

Rav Haleva, Obama’ya hitaben “İsminiz Barak, İbranice ‘şimşek’ anlamına gelir. Sizin varlığınızda dünyaya şimşek gibi aydınlık getirsin. Ancak şimşeğin arkasından gelen gürültünün büyük olmamasını temenni ederim. Çünkü büyük gürültü, ışığın etkisini azaltır,” dedi. Görüşmenin sonunda Hahambaşı Rav Haleva, Türk Yahudilerinin uzun yıllar bu topraklardaki yaşamlarının bir göstergesi olan zengin sinagoglarımızı tanıtan Gözlem Yayıncılık A.Ş. tarafından çıkartılan “Türkiye Sinagogları” kitabını konuk Başkan’a hediye etti.