Barack Obama’nın mesajı : Değişim ve empati

ABD Devlet Başkanı sıfatıyla ilk resmi ülke ziyaretini Türkiye’ye gerçekleştiren Barack Obama, temasları boyunca sayısız mesaj verdi. Obama’nın söylemindeki en önemli nokta insanların değişime açık olmaları ve empati yapmaları yönündeki sözleriydi

Şalom
8 Nisan 2009 Çarşamba

Ziyaretinin ilk ayağında Ankara’ya gelen ABD Başkanı Obama, buradaki resmi temaslar çerçevesinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Köksal Toptan ve muhalefet liderleri ile bir araya geldi.

Türkiye ve ABD’nin model bir ortaklık kurabileceğini belirten Obama, Türkiye’nin müttefikliğine verdiği önemi dile getirdi.

TBMM’de tarihi konuşma

Meclis’te bir konuşma yapan konuk Başkan verdiği önemli mesajlarla hem Türkiye’nin hem de dünyanın gündemine oturdu. Barack Obama, ziyaretinin amacının ‘mesaj vermek’ olduğunu vurguladı. İki ülke arasındaki dostluk, müttefiklik, ortak çıkarlar ve halklar arasındaki bağlara değinen Obama, Türkiye’nin son yıllarda yaptığı reformları da övdü. Türkiye’nin AB üyeliğini desteklediği dile getiren Amerikan Başkanı, Kıbrıs’tan Ermeni sorununa, ekonomik işbirliğinden terörle mücadeleye kadar birçok konuya parmak bastı.

“İsrail’in güvenlik kaygıları meşrudur”

Ortadoğu’da İsrail ile komşuları arasında kalıcı barışı hedeflediklerini ve iki devletli barışı desteklediklerini vurgulayan Obama, “ABD; iki devleti, İsrail ve Filistin Devleti hedefini desteklemektedir, yan yana ve barış içerisinde. Bu, Filistinlilerin de, İsraillilerin de, dünya genelindeki diğer ulusların da hedefidir. Bu hedef, herkesin üzerinde uzlaştığı hedeftir. Ben, bunu ABD Başkanı sıfatıyla yakın bir şekilde izleyeceğim,” dedi.

Türkiye’nin, Suriye ve İsrail arasındaki görüşmelere de aracılık yaptığını hatırlatan ABD Başkanı, bu tutumun İsrail-Filistin barış süreci için de gösterilmesi gerektiğini belirtti. Obama sözlerinde ayrıca İsrail’in güvenlik ihtiyaçlarına da değinerek, “Terörün kullanımını dışlamalıyız ve İsrail’in güvenlik kaygılarının meşru olduğunu da takdir etmeliyiz,” vurgusunu yaptı.

Gençlerle sohbet etti

Gençlere verdiği değerin bir göstergesi olarak bir grup üniversite öğrencisi ile bir araya gelen konuk Başkan Obama, gençlerle sohbet etti ve sorularını cevapladı. Obama ile bir araya gelen grubun arasında yer alan Boğaziçi Üniversitesi son sınıf öğrencisi Lisya Alalu, yaklaşık 40 dakika süren toplantıda Başkan Obama’nın iki ülke arasındaki ilişkilerden bahsettiğini belirtti. Alalu, Başkan Obama’nın İsrail-Filistin sorununa değindiğini, bu sorunu çözümsüz görmediğini ancak, tarafların empati kurması gerektiğini dile getirdiğini aktardı.