Hollandalı çifte Yad Vaşem’den onurlandırma

II. Dünya Savaşı yıllarında Yahudilerin yaşamını kurtaran Hollandalı Wessel ve Ankje Ruwersma çifti, bu hafta Yad Vaşem Holokost Müzesi tarafından Uluslararası Dürüst payesi ile onurlandırılacaklar

Nelly BAROKAS Kültür
1 Nisan 2009 Çarşamba

Yad Vaşem Holokost Müzesi’nin Uluslar arası Dürüstler Bahçesi’nde gerçekleşecek onurlandırma töreninde Wessel ve Ankje Ruwersma çiftinin hayatını kurtardığı Yehudit Levy de hazır bulunacak. Ödül, Ruwersma ailesinin torunları Daniel Postma ile Ankje van Keulen-Postma’ya teslim edilecek. Wessel ve Ankje Ruwersma çifti Hollanda’nın kuzeyinde Burum kentinde yaşamaktaydılar. Wessel aile çiftliğini yönetiyor ayrıca çevre yerleşimlere gazyağı dağıtımı yapıyordu. Ankje ise Burum’da bir bakkal dükkanı işletiyordu. II. Dünya Savaşı yıllarında 50’li yaşlarda olan Ruwersma çiftinin Anne adlı evli bir kızları ve Ruurdtje adlı bir oğulları vardı.

1942’de Alman işgali ile Hollanda Yahudileri kamplara gönderilmeye başladı. Hollanda’nın güneyindeki Tilburg kentinde yaşayan Levy ailesi, üç çocukları Miriam, Dan ve Yehudit’i gizleyecek emin bir yer arayışına girdi. İki yaşındaki Yehudit’i, Wessel ve Ankje Ruwersma’nın evine bıraktılar. Ruwersma’lar küçük Yehudit’e kucak açtılar, el üstünde tuttular. Yehudit koruyucu ailenin evinde iki yıl kaldı. 1945 yılının Nisan ayında teyzesi gelip Yehudit’i aldı. Babası Auschwitz’de öldürüldü, annesi ve iki kardeşi hayatta kalabildi. Ruwersma çiftini kendi öz ebeveynleri zanneden Yehudit’in onlardan ayrılması çok zor oldu. Levy’lerin İsrail’e göçünden sonra, Yehudit hayatını kurtaranlarla ilişkiyi korudu, onların ölümünden sonra da onların çocukları ile sürekli haberleşti.

Ruwersma ailesinin torunları Daniel Postma ile Ankje van Keulen-Postma, bu hafta gerçekleşecek törende Uluslararası Dürüst sertifikasını alacaklar.