Holokost inkârcılarına karşı belgeleme çabası

İngiliz fotoğrafçı Harry Borden, belgeleme projesi kapsamında Holokost Kurtulanları’nı görüntülemek üzere şimdi İsrail’de bulunuyor

Nelly BAROKAS Kültür
1 Nisan 2009 Çarşamba

Eserleri İngiltere ve Avustralya’nın Ulusal Portre Galerileri’nde yer alan İngiliz fotoğrafçı Harry Borden, İsrail’deki Holokost Kurtulanları’nı görüntülüyor. 44 yaşındaki Harry Borden İngiltere’de eski Başbakan Margaret Thatcher gibi ünlü kişilerin portre fotoğraflarını çekerek ünlü oldu. İngiltere Ulusal Portre Galerisi fotoğraf koleksiyonunda Borden’in 100’den fazla fotoğrafı bulunmakta.

Geçmişte Vanity Fair ve The New Yorker gibi ünlü yayınlar için fotoğrafçılık yapan Harry Borden’ın son zamanlarda en büyük tutkusu, Holokost inkârcıları ile mücadele etmek üzere Holokost Kurtulanları’nı fotoğraflarla belgelemek.

Borden bu tutkusunu şöyle açıklıyor: “Çocukluğumda babam bana İkinci Dünya Savaşı’nda Hitler’in Yahudileri nasıl yok ettiğini anlattı. Bu haksızlık ve vahşet bende derin bir iz bıraktı. Yıllar geçtikçe bazı insanların Holokost’u inkâr etmeye başlaması ve sanki hiç gerçekleşmemiş gibi konuşabilmesi beni müthiş sinirlendirdi. Ve Holokost inkârcılarına karşı mücadeleye kurtulanların bir dizi fotoğraflarını çekerek mütevazı bir katkıda bulunmak istedim.”

Harry Borden, Holokost Kurtulanlarının fotoğraflarını kendi el yazıları ile kaleme alacakları anıları ile birlikte bir kitap halinde yayınlamayı planlıyor. İngiltere ve Avustralya’da şimdiye dek 75 kişiyi görüntüledi. İsrail’de kalacağı iki hafta süresince bu sayıyı 150’ye çıkarmayı hedefliyor.