Filistinli gençlerden Holokost Kurtulanları’na konser

Cenin mülteci kampından bir gençlik orkestrası, geçtiğimiz hafta Holon kentinde Holokost Kurtulanları’na duygusal bir müzikal performans sundu

Nelly BAROKAS Kültür
1 Nisan 2009 Çarşamba

Batı Şeria’daki Cenin’den bir gençlik orkestrası geçtiğimiz Çarşamba günü Holokost Kurtulanları karşısında barış şarkıları seslendirdi. Bu son yıllarda İsrail’de pek ender rastlanan bir olay… Etkinliğin ilginç bir yönü, konser başlangıcında Holokost Kurtulanları’nın orkestranın Filistinli gençlerden oluştuğunu, Filistinli gençlerin de karşılarındaki seyircilerin Nazi soykırımını yaşamış kişiler olduğunu bilmemeleriydi.

Konser sonrasında duygularını ifade eden orkestra elemanlarından 18 yaşındaki Ali Zeid; “Onlara yakınlık duyuyorum, çünkü ancak acı çekmiş toplumlar birbirlerini anlayabilirler” dedi.

Orkestra, yaşları 11 ile 18 arasında değişen 13 Filistinli gençten oluşmaktaydı. Orkestra elemanlarından bazıları hayatlarında ilk kez İsrailli sivillerle karşılaştıklarını söylediler.

Yahudilerle Araplar arasında birlikteliği destekleyen Abraham Vakfı yetkilisi Amnon Beri, halkların birbirini iyi tanımadığını söyledi.

Konser sonrasında yaşlı Holokost Kurtulanları, genç Filistinli müzisyenlerle birlikte fotoğraflar çektirdiler.

Filistinli çocuk orkestrası yedi yıl önce, İsrail’in 2002’de Cenin’e yaptığı müdahale sonrasında kuruldu. Kuruluş amacı, çocukların müzik aracılığı ile halkların bir araya gelmesine vesile oluşturmasıydı.

Bazı Filistinli yetkililer, Batı Şeria’lı gençlik orkestrasının İsrail’de Holokost Kurtulanları’na konser vermesini şiddetle eleştirdiler. Cenin mülteci kampından Adnan Hindi, Holokost’un politik bir konu olduğunu, Filistinli çocukların bu politik mücadeleye hizmet etmemesi gerektiğini belirterek, bu girişimin başını çeken orkestranın yöneticisi Wafa Younis’i şiddetle suçladı. Bu suçlamalar sonucunda, Cenin Gençlik Orkestrası’nın müzik çalışmalarına son verildi ve dağıtıldı.