Yukarı yönlü hareketlere dikkat

ABD’de önemli şirketlerin batma ihtimalinin yeniden gündeme gelmesi, hafta başında piyasaları olumsuz etkiledi. Diğer bir deyişle yukarı yönlü hareketin devamı konusunda şüpheleri arttırdı

Rafi OJALVO Ekonomi
1 Nisan 2009 Çarşamba

Geçtiğimiz hafta yükselişin kısmen de olsa devam ettiği ve yatırımcıların yükselişin devamına karar vermekte zorlandığı bir hafta olarak göze çarptı. Cuma ve sonrasında ise olumsuz haberlerin bir miktar arttığını gözlemledik. Pazar günü yapılan seçimlerde CHP ve MHP’nin oylarının toplamının AKP’nin üzerinde olması istikrar konusunda bazı şüphelerin doğmasına yol açtı.

Ancak önümüzdeki hafta piyasaların önceliği yine yurt dışında yaşanacak gelişmeler olacaktır. Yurt dışının geçen haftaki en önemli gelişmesi General Motors Genel Müdürü’nin işine son verilmesi ve yeni devlet yardımı için önümüzdeki 60 gün boyunca yeni bir plan yapılması gerektiğinin belirtilmesi oldu. Bu gelişme de Pazartesi günü piyasaların oldukça negatif performans sergilemesinde önemli rol oynadı. Böylece ABD’nin önemli otomotiv şirketlerinin batma ihtimali yeniden gündeme geldi.

Ayrıca son günlerde Eur/USD paritesinin hızlı bir şekilde yukarı yönlü hareket etttiğini gözlemlemiştik. Bu hareketin  bir düzeltmesinin başlaması ve Dolar’ın gelişmiş para birimleri karşısında değer kazanması risk iştahının bir miktar azaldığının göstergesi olabilir. Sonuç olarak Dolar talebinin artması riskten kaçış anlamına gelebiliyor. Dolayısıyla içinde bulunduğumuz hafta piyasalar için oldukça önemli bir hafta olmaya aday çünkü yukarı yönlü hareketin devam edeceği konusunda şüphelerin artmaya başladığı bir hafta olacak gibi gözüküyor. Yatırımcıların son haftalara göre daha dikkatli olması gerekiyor.

Son 2-3 haftada yaşanan yükselişin piyasaların ihtiyacı olan bir gelişme olduğunu fakat somut gelişmelere dayalı olmadığını belirtmiştim. Ev satışları verilerinin beklenenden iyi gelmesinin olumlu bir gelişme olduğunu ancak ekonomide tekrar büyümenin başlayacağına dair somut adımlar gözlenebilmesi için en azından üst üste iki ay olumlu dataların gelmesi gerekiyor. Bu hafta General Motors ve ABD’deki finansal şirketlerin durumları hakkında gelişmelere dikkat etmeliyiz.

İyi haftalar.