Brüksel’de Holokost inkârcılığı tartışması

Brüksel’deki bir lisede, din eğitimi öğretmeninin bir Holokost kurtulanının anlatılarını yalanlama girişimi Belçika’da tartışmalara yol açtı

Nelly BAROKAS Kültür
25 Mart 2009 Çarşamba

83 yaşındaki Henri Kichka, Buchenwald kampından nasıl canlı çıkabildiğinin ve kamplarda yaşamını yitiren aile fertlerinin öykülerini anlatmak üzere geçtiğimiz hafta Brüksel civarındaki Laeken’deki bir okula davet edildi.

Ardından okulun İslam dini öğretmeni, Henri Kichka’nın öyküsünü anlattığı 150 öğrenciye, Kichka’nın fazlası ile abarttığını söyleyerek ikna etmeye çalıştı.

Le Soir Gazetesi’ne bir açıklama yapan Henri Kichka, “25 yıldır Holokost deneyimimi gençlere anlatmam için davet ediliyorum. Bunca yıldır ilk kez başıma böyle bir şey geliyor” dedi.

Okul yönetimi Holokost Kurtulanları’nın, dolayısı ile tanıkların giderek yok olması nedeniyle ve bu tanığın anısını korumak amacıyla Kichka ile öğrencilerin buluşmasını filme aldı.

Daha sonra yetkililer filmi seyrettiklerinde din öğretmeninin revizyonist yazar-filozof Holokost inkarcısı Roger Garaudy’nin büyük ölçüde etkisi altında konuştuğunu tespit ettiler. Öğretmen hakkında soruşturma açıldığı ileri sürüldü.

Okullara din öğretmeni temin eden Belçika Müslümanları temsili kuruluşu bu konuda tepki vermekte gecikmedi; “Soykırım inkarcılığı bir çeşit saldırıdır. Öğretmenlerimiz bu ülkenin yasalarına saygı göstermek ve uymak zorundadırlar. Aksi halde yaptırım uygulanır” ifadesi kullanıldı.

Holokost inkârcılığı Belçika’da suç sayılmakta olup hapis cezası uygulanabilmekte.

Henri Kichka’nın kamp anılarını kaleme aldığı, “Une adolescence perdue dans la nuit des camps” adlı bir de kitabı var.

Brüksel’de yaşayan 83 yaşındaki Holokost Kurtulanı Henri Kichka, İsrailli ünlü çizer Michael Kichka’nın babası. Michael Kichka 2006’da Schneidertempel Sanat Merkezi’nde açılan sergisi nedeniyle ülkemize gelmiş, çizerin aynı sergisi 2007’de İstanbul Kültür Üniversitesi’nin Ataköy Kampusunda yer almıştı.