Gazze’ye silah kaçakçılığını önlemek için NATO devrede

NATO’ya üye dokuz ülke, Gazze’ye deniz yoluyla gerçekleştirilen silah kaçakçılığını önlemek için ortak bir hareket planı oluşturdular

Dünya
25 Mart 2009 Çarşamba

Gazze’ye deniz yoluyla kaçak olarak gelen silahları engellemek için, tümü NATO üyesi olan Amerika, Kanada ve yedi Avrupa ülkesi (İngiltere, Danimarka, Fransa, Almanya, İtalya, Hollanda, Norveç)  bir araya geldi. Şüpheli gemilerin durdurulup aranması, taraflar arası bilgi akışının sağlanması ve Gazze’ye diplomatik baskı uygulanması, programın ana hatlarını oluşturdu.

Üst düzey bir İngiliz diplomatın bildirdiği üzere, bu dokuz ülkeden konu ile ilgili uzmanlar, Londra’da toplanıp, Akdeniz kıyılarından Filistin’e kaçak silah sokulmasını engellemek üzere ortak bir hareket planı kararlaştırdılar. Aynı İngiliz diplomat, bu dokuz ülkenin belirli bir eyleme katılma zorunluluğunun olmadığını ve deniz kuvvetlerinin de kesinlikle şiddete başvurmayacağını sözlerine ekledi.

Gazze’ye kaçak silah akışının durdurulması, İsrail ve Gazze arasında gerçekleşebilecek uzun süreli bir ateşkes ve İsrail’in, Filistin’e gönderilen insani ve yeniden yapılanmaya yönelik yardımlar konusunda esnek davranması açısından çok önemli bir yer tutmakta.

Adının açıklanmasını istemeyen diplomat, silah akışının engellenmesi ile ilgili programın, uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde ülkelerin atacağı adımları belirleyip, güçlü bir dayanışma ortamı yaratacağını belirtti.

İngiliz diplomatın okuduğu, Gazze’ye silah akışının durdurulması planında, tamamı NATO’ya üye dokuz ülkenin, alacakları kararlar ve atacakları adımların, ulusal ve uluslararası kanunlar çerçevesinde gelişeceğini bildirildi. Bu adımlar doğrultusunda, silah, yedek parçaları ve cephanelerin kaçak geçişini engellemek için soruşturma, arama, durdurma, tutuklama ve benzeri yöntemlere başvurulacağını belirtildi. Ayrıca, deniz kuvvetlerinin hiçbir şekilde şiddet kullanmayacağı da tekrarlandı.

Bu program çerçevesinde, bu dokuz ülke arasında bir bilgi ağı kurularak Gazze’ye gelen şüpheli sevkiyatların incelenmesi, menşei, taşıyıcı firma ve yol bilgilerinin paylaşılması ve silahların Gazze’ye ulaşmasını engellemek amacıyla politik baskı uygulanması,  kararları alındı.