Mısır elçisi, boykot tehditlerine rağmen törene katılıyor

Lieberman’ın son açıklamalarına karşı Kahire’nin boykot tehdidine rağmen Mısır İsrail Büyükelçisi Yaser Rida, İsrail -Mısır anlaşmanın 30. yılını kutlayan Kudüs’teki törene katılacağını bildirdi

Dünya
25 Mart 2009 Çarşamba

       İsrail Dışişleri Bakanı adayı Avigdor Lieberman aylar önce Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in İsrail’i ziyaret edip Knesset’te kürsüye çıkma konusundaki çekimserliğini eleştirmiş “İsrail’i ziyaret etmek istemiyorsa cehenneme gidebilir” sözleriyle uluslararası arenada büyük tepki çekmişti.

Rida, hafta sonu Mısır’ın İsrail iç politikasıyla ilgilenmediğini ve seçimlerden sonra Netanyahu ile görüşme yaptığına dair çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirtti. Rida, İsrailli politikacıların Mısır’ın ve büyükelçinin adını kullanma şeklinden dolayı üzüntü duyduğunu belirtti ve açıklamasını “Büyükelçi bu tarz iddiaları günlük bazda reddedemez. Mısır, istikrarlı politikaları olan bir ülkedir ve başkalarının içişlerine karışmaz,” sözleriyle bitirdi.

İsrail-Mısır Barış Anlaşması’nın 30.yılını kutlayan tören Netanyahu hükümeti kurmadan ve Lieberman koltuğuna geçmeden önce gerçekleşecek.

Başbakan Ehud Olmert ve Devlet Başkanı Şimon Peres, Lieberman’ın açıklamalarından dolayı Mübarek’ten kişisel olarak özür diledi. Başbakan adayı Binyamin Netanyahu ise Mısır’ın Lieberman’la samimi bağlar kurmasını dilediğini belirtti.

Netanyahu Mısırlı yetkililere Lieberman’ın partisinin seçimde elde ettiği başarının İsrail halkının komşularıyla olan ilişkilerdeki hayal kırıklığını yansıtmakta olduğunu, hayal kırıklıklarından birinin ise Mübarek’in İsrail’i ziyaret etmeyi reddetmesinden kaynaklandığını iletti.

Mısır, İsrail ile 1979’da barış anlaşması imzalayan ilk Arap ülkesi oldu.

Mübarek İsrail’e sadece bir kere – suikast sonucu yaşamını yitiren başbakan İzak Rabin’in cenazesi için– 1995 yılında geldi, Kudüs’e henüz resmi diplomatik bir ziyaret yapılmadı.