BM: İsrail, su geri dönüşümünde bir numara

Dünya
25 Mart 2009 Çarşamba

İsrail, Uluslararası Su Günü onuruna hazırlanan Birleşmiş Milletler raporunda geri dönüştürülmüş suyu en etkin kullanan ülke olarak adlandırıldı.

İstanbul’da gerçekleştirilen 5.Su Forumu’nda sunulan raporda, İsrail tuzdan arındırılmış su kullanımında da dünya liderleri arasında gösterildi.

İsrail İhracat ve Uluslararası İşbirliği Enstitüsü kaynakları su teknolojisi ihracatının 2005 yılından bu yana iki katına çıktığını, 200 İsrail şirketinin 1,4 milyar dolar değerindeki su yönetimi, geri dönüşüm ve arındırma, tuzdan arındırma, güvenlik teknolojilerini 2008 yılında 100’den fazla ülkeye ihraç ettiklerini bildirdi.

İsrail her yıl atık suyunu arındırarak, yaklaşık %70’ini yeniden tarım amaçlı kullanıyor. Geri kalan atık suyun büyük kısmı başka amaçlar için kullanılıyor.

İsrail, ikinci en etkin geri dönüştürülmüş su kullanıcısını olan İspanya’yı bile açık ara geride bırakıyor. İspanya her yıl atık suyunun %12’sini tarımda kullanılmak üzere geri dönüştürüyor. Türkiye’de atık suyun geri dönüşüm oranı ise sadece %3,6.

Dünyanın Dostları-Ortadoğu adlı çevreci grup, İsrail’e bir sonraki hedefini iç su tüketimini azaltma yönünde koymasını tavsiye ediyor. İsrail’in su tasarrufu oranı hali hazırda diğer gelişmiş ülkelerden oldukça yüksek.