Hayfa’da Pesah öncesi faciaya kıl payı

Hayfa’da bir alışveriş merkezinin otoparkında, büyük miktarda bomba yüklü bir araba ele geçirildi. Olayın arkasında İran destekli grupların olduğu iddia ediliyor

Dünya
25 Mart 2009 Çarşamba

Geçtiğimiz Cumartesi akşamı, Hayfa’da Lev Hamifratz Alışveriş Merkezi’nde, park halindeki bir arabanı içinde patlamaya hazır 100 kiloya yakın patlayıcı, bomba imha ekiplerince etkisiz hale getirildi.

Cumartesi akşamı saat 8.30 sularında bir AVM görevlisinin otoparktan gelen patlama sesini yetkililere haber vermesiyle olay yerine acil olarak gönderilen bomba imha ekipleri, alanı kapsamlı bir incelemeye aldılar. İnceleme sonucu, AVM’nin açık otoparkında, park halinde beyaz bir arabanın bagajında, patlamaya hazır 100 kilo patlayıcı, kimseye hasar vermeden ele geçirildi. AVM görevlisinin dikkatini çeken patlamanın sebebi ise, bombanın bir parçasının şans eseri planlanandan önce harekete geçmesi ve aynı anda diğer bir parçasının da arızalanması olarak açıklandı. Bomba imha ekipleri, planlandığı şekilde gerçekleşmesi halinde ortaya çıkacak patlamanın şiddetinin, on beş intihar bombasının aynı anda patlamasıyla eşit bir faciaya yol açacağını bildirdi.

Patlama sonrası, kendilerini Galile Özgürlük Savaşçıları adıyla tanıtan bir örgüt, olayı üstlendiyse de Filistin Yönetimi’nin ismi gizli tutulan bir üst düzey yetkilisi, planlama ve düzenleme şekliyle, olayın Hizbullah veya İran bağlantılı başka bir örgütle ilgisi olduğunu düşündüklerini belirtti. Aynı yetkili, Hizbullah’ın bir süredir El Fetih, Hamas ve İslami Cihad örgütlerinin kıdemli teknisyenlerini bünyesine katarak, İsrail’e karşı ciddi bir saldırı planladığı konusunda kesin istihbarata sahip olduklarını açıkladı.

Hizbullah’ın bu çabaları, 2008 yılının Şubat ayında Şam’da öldürülen ve büyük terör olaylarının baş planlayıcısı olarak bilinen Mughniyeh’in ölümünden İsrail’i sorumlu tutması ve buna misilleme olarak İsrail’e yönelik terör eylemleri planlamak istemesiydi. Geçtiğimiz hafta da, iki İsrailli polis, Ürdün Vadisi’nde öldürülmüş, bunun sorumluluğunu, kendilerini Mughniyeh Birimleri olarak tanıtan bir grup üstlenmişti.

Başbakan Ehud Olmert, yaklaşan Pesah Bayramı öncesinde, terör saldırıların devam etmesini beklediklerini, çünkü bayram günlerinin, İsrail halkının huzurunu bozmak isteyen terör grupları için cazip bir hedef teşkil ettiğini, bunun için hazırlıklı olduklarını belirtti.

Savunma Bakanı Ehud Barak da, terör örgütleri saldırılarına devam ettikçe, İsrail Güvenlik Kuvvetleri’nin onları her seferinde etkisiz hale getireceğini, bunun için gerekli önlemlerin alındığını bildirdi.

Altyapı ve Konut Bakanı Ze’ev Boim, de, Batı Şeria’daki Güvenlik Duvarı’nın acil şekilde tamamlanması gerektiğini, terör sonucu ölümlerin son yıllarda hızlı bir düşüş göstermesi nedeniyle bu konunun öneminin gözden kaçtığına dikkat çekti.