İsrail’de yeni hükümet şekilleniyor

Şas Partisi, Netanyahu hükümetine katılmak için koalisyon anlaşması imzaladı. Anlaşmaya göre hükümette dört sandalye alacak olan Şas’ın ultra Ortodoks eğitim için istediği özel bakan ile ilgili uzlaşmaya varıldı. Netanyahu İşçi Partisi’ni de hükümete almaya çalışıyor

Dünya
25 Mart 2009 Çarşamba

Ultra Ortodoks Şas Partisi, başbakan adayı Netanyahu’nun hükümetine katılmak için Pazartesi günü koalisyon anlaşması imzaladı.

Şas, Evimiz İsrail Partisi’nin yanında Netanyahu’nun koalisyon ortağı olarak yer aldı. Likud aşırı sağcı partiyle bu ay bir anlaşma yapmıştı.

Koalisyon anlaşmasına göre, Şas yeni hükümette dört sandalye alacak. Parti başkanı Eli Yishai, içişleri bakanı ve başbakan yardımcısı, milletvekili Ariel Atias, konut bakanı olacak. Yitzhak Cohen yeni hükümetin dini isler bakanlığını alacak ve Meshulam Nahari başbakanlık ofisinde devlet bakanı olarak yer alacak.

Şas lideri Yishai, anlaşma imzalandıktan sonra gazetecilere “İsrail’in sosyal, ekonomik, diplomatik ve güvenlik cephelerinde birçok sorunla karsılaşması bekleniyor,” dedi.

Likud yasama meclisi üyesi ve Netanyahu’nun müzakere takımı üyesi Gideon Saar, partinin ilerleyen günlerde koalisyonu genişletmeye çabalayacağını belirtti. Saar “Su anda koalisyonun mecliste 53 sandalyesi var. Önümüzdeki günlerde hükümeti desteklemek için genişletme çalışmaları yapacağız,” dedi.

Anlaşma gereğince ayrıca Sas’a, çocukları koruma ödemelerinde önümüzdeki üç yılda 1.4 milyar şekellik artış sözü verildi.

Müzakereleri yakından takip eden kaynaklar Şas ve Likud’un ultra Ortodoks partinin eğitim koltuğu ve hükümette ultra Ortodoks eğitim için özel bir bakan atanması isteklerinde uzlaşmaya ulaştıklarını belirtti.

Birleşmiş Tora Yahudilik Partisi’nin de, eğitim bakanı yardımcısı isteğini de geri çektiği belirtildi.

 1996’dan 1999’a kadar başbakanlık görevi yapmış olan Netanyahu, geçen ay Devlet Bakanı Simon Peres’den görevi aldıktan sonra hükümeti kurmayı 3 Nisan’a kadar vakti var.

Koalisyon görüşmelerinin İsçi Partisi, Birleşmiş Tora Yahudilik ve Habayit Hayehudi ile devam etmesi planlanıyor. Netanyahu, koşullu olarak koalisyon konuşmaları yapmaya karar veren İşçi Partisi’ni hükümete almaya çalışıyor.

Savunma Bakanı ve İsçi Partisi lideri Ehud Barak, Pazartesi günü İsçi Partisi lehine müzakere yapmak üzere üç yardımcısını atadığını belirtti.