Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün Bilgilendirme Toplantısı

Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez Vakıflar Genel Müdürlüğü üst düzey yetkilileri ile cemaat vakıfları yöneticileri bir araya geldi

Toplum
25 Mart 2009 Çarşamba

Vakıflar Meclisi Üyesi Laki Vingas’ın önerisiyle Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün 20 Mart Cuma günü Star Hotel’de düzenlediği  “bilgilendirme toplantısında” Devlet Bakanı ve AB Baş Müzakerecisi Egemen Bağış’ın da katılımıyla,  Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt, Baş Hukuk Müşaviri Oya Ercil, Vakıflar Meclisi Üyeleri, Vakıflar İstanbul Bölge Müdürü İbrahim Özekinci ve diğer üst düzey yetkililer, Cemaat Vakıfları Yöneticileri ile bir araya geldiler. 4 saat süren toplantının ardından Vakıflar Genel Müdürlüğü otelin  lokantasında cemaat yöneticilerine bir yemek daveti verildi.

Toplantıda söz alan Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt 5737 Sayılı Yeni Vakıflar Kanunu’nun TBMM’ndeki kabul sürecini ve bu kanunun getirdiği yenilikleri anlattı. Beyazıt, Osmanlı İmparatorluğu’nda mevcut 200.000 adet vakıftan günümüze 41.720 adet mazbut, 300 adet mülhak, 162 adet Cemaat Vakfı ulaştığını, Medeni Kanuna göre kurulan vakıf sayısının ise 4.520 adet olduğunu belirtti. 

Devlet Bakanı ve Baş müzakereci Egemen Bağış da, özetle çıkartılan uyum yasalarında eksikler olmasına rağmen Türkiye’nin günden güne daha demokratik bir yapıya kavuşmakta olduğunu, AB nezdinde yüklendiği baş müzakereci  görevini  yerine getirirken her kesimden destek  beklemekte olduğunu ifade etti.

Toplantının ikinci bölümünde söz alan konuşmacılar daha teknik detaylara inerek, yeni vakıflar kanunu ve yönetmeliğinin önemli hükümlerini, uygulamayı ve muhasebe sistemlerini açıkladılar. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün restore ettiği ve etmekte olduğu tarihi eserlerin gösterildiği bir slayt sunumuyla toplantı sona erdi.