Davis Kupası’nda, İsrail-İsveç maçında olaylar çıktı

6000 ile 10000 arasında İsrail karşıtı gösterici, geçtiğimiz cumartesi günü İsveç’in büyük kentlerinden Malmö’nün sokaklarında İsrail-İsveç tenis maçını protesto etmek amacıyla olaylar çıkardı

Spor
18 Mart 2009 Çarşamba

Davis Kupası eşleşmesini protesto etmek için yürüyen göstericilerin çoğu polisle çatıştı. Polis, kendisine taşla saldıran beş göstericiyi gözaltına aldı. Gösteri esnasında kimsenin yaralanmadığı belirtildi. 

Çoğu gençlerden oluşan göstericiler Davis Kupası’nda oynanan İsveç-İsrail maçının oynandığı arenayı basmayı planlıyorlardı. 

Gösteri esnasında İsrail’in Gazze operasyonunu kınayan sloganlar atıldı. Göstericiler aynı zamanda Filistinlilere desteklerini belirten tezahüratlar yaptılar.

AFP’ye konuşan ve ismini Jan olarak belirten bir gösterici şöyle konuştu: ‘’Bizler, Gazze’de birçok masum insana karşı katliamlar yapan Faşist bir devletin temsilcilerini korumak için bu kadar çok polisi görevlendiren anlayışı protesto eden anarşistleriz.’’ 

İsveç polisi, ‘Malmö Baltic Hall Arena’ yakınında başlayan sokak çatışmalarının, binlerce kişinin katıldığı bir yürüyüşte atılan ‘Maçı Durdurun’ sloganıyla başladığını ifade etti. Polis, arena etrafında kurulan barikatları aşmaya çalışan göstericilerin de olduğunu ifade etti. Barikatı aşamayan göstericiler, hınçlarını polis araçlarına taş, Molotof kokteyli ve boya atarak aldılar.

Davis Kupası maçını izlemek isteyen İsrail taraftarları da arenaya can güvenliği sebebiyle alınmadılar. Şehir yönetimi, İsrailli oyuncuların güvenliğini garanti altına almakta zorlandıklarını bu sebeple maça gazeteci, sponsor ve misafirlerden oluşan 400 kişi dışında kimseyi kabul etmeyeceklerini belirttiler.

İsrailli oyuncu Andy Ram, kararı aptalca bulduğunu ifade etti ve şöyle konuştu: “Taraftarsız bir maç, antrenmana benzer.”