Kısa kısa...

Dünya
18 Mart 2009 Çarşamba

İngiliz öğrenciler ‘Auschwitz’i’ bira sanıyor

İngiltere’de okul öğrencileri arasında yapılan bir araştırma öğrencilerin Holokost ile ilgili bildikleri hakkında çarpıcı gerçekler ortaya koydu. Öğrencilerin %10’u Auschwitz’in bir Nazi ölüm kampı olduğunu bilmezken, %2’si Auschwitz’i bira markası zannediyor. Araştırma, yaşları 11 ile 16 arasında değişen yaklaşık bin genç arasında yapıldı. Katılımcıların sadece %37’si, altı milyon Yahudi’nin Holokost sırasında hayatını kaybettiğini bilebildi.

Lübnan güzeli Mossad ajanını oynayacak

Lübnan eski güzeli Nadine Njeim’in, Suriye’de yayınlanacak bir dizide, Mossad ajanı rolünü oynayacağı kesinleşti. Njeim, 1967’de Altı Gün Savaşı’nın hemen öncesinde geçen dizide İsrailli bir casusu canlandıracak. Njeim, üstlendiği rolün, Arap dünyasını kızdırabileceğini ancak kendisini geliştirmesi için bulunmaz bir fırsat olduğunu dile getirdi. Dizinin Suriye’de Ramazan ayı boyunca yayınlanması bekleniyor.

Hollanda’da antisemitlere ‘Anne Frank’ cezası

Hollanda’da bir protesto gösterisinde Yahudilere karşı antisemit sloganlar atan dört genç, mahkeme tarafından “Anne Frank’ın evini ziyaret etme” cezasına çarptırıldılar. Hollanda Mahkemesi hâkimi, 14-17 yaşları arasındaki dört gencin ziyaretlerinin ardından da bir rapor hazırlamalarını istedi. Gösteri sırasında gençlerin “Hamas, Hamas, Tüm Yahudiler gaz odalarına” diye bağırdıkları, ellerinde ise David’in yıldızı ile Nazi gamalı haçının iç içe geçtiği pankartlar taşıdığı belirtildi.

Moldova’da sinagoga saldırı

Moldova’nın Bendery şehrindeki Transdniestr Sinagogu, geçtiğimiz hafta sonu vandalların saldırısına uğradı. Kimliği belirlenemeyen saldırganlar, sinagogun duvarlarına neo-Nazi amblemleri çizerken, sinagogun içine de büyük hasar verdi. Sinagogda ayrıca Tora ruloları da büyük zarar gördü. Bölgenin Yahudileri, bu saldırının “ilk” olmadığını belirttiler.

Alvin H. Rosenfeld kimdir?

Alvin H. Rosenfeld, İngilizce profesörü ve Bloomington Indiana Üniversitesi’nde Yahudi Kültürü ve Sanatları Enstitüsü’nün direktörüdür. Aynı üniversitenin Robert A. ve Sandra S. Borns Yahudi Araştırmaları Bölümü’nü yönetti ve bir Holokost eğitimcisi olup, bu konuda kitaplar yazdı, konferanslar verdi. 1992’da Başkan Bush tarafından ABD Holokost Memorial Müzesi’nin denetleme kuruluna atandı. Rosenfeld, Elie Wiesel tarafından “Anılar üzerine yılmaz bir şekilde çalışan bir vizyon adamı” olarak tanımlanmıştır.

Yazdığı iki kitabın yanı sıra, üç kitabın editörlüğünü üstlenmiş ve bir çevirisi vardır.

Holokost ve Soykırım Araştırmaları dahil, birçok akademik derginin editör kurulunda yer almıştır.  Anti-Defamation League ve American Jewish Committee’nin aralarında bulunduğu çeşitli Yahudi organizasyonu ve kuruluşlarının yönetim kurulunda bulunmuş ve eğitim danışmanlığı yapmıştır. Çalışmalarından ötürü Indiana Üniversitesi’nden iki ödül almıştır. 1967’de Brown Üniversitesi’nden Ph.D almıştır. Almanya’daki Kiel Üniversitesi’nde ve Kudüs’teki İbrani Üniversitesi’nde ziyaretçi profestör olarak dersler vermektedir.

- Ekonomik kriz ile antisemitizmin arasındaki ilişki var mı?

- Bugün “siyonizm” denilince ne anlaşılıyor?

- “Kavgam” 2005 yılında Türkiye’de neden 100,000 satmış olabilir?

Prof. Rosenfeld ile söyleşinin devamı haftaya...