Polonya’da antisemitizmle mücadelede yeni sayfa

Polonya, ırkçılık ve antisemitizmle mücadele kapsamında ortaokullara yönelik yeni eğitim müfredatı uygulamaya hazırlanıyor

Dünya
18 Mart 2009 Çarşamba

Ortaokullarda okutulacak yeni müfredat Polonya’da uzun süredir gündemde olan ‘bir kişinin aynı anda hem Musevi hem Polonyalı olamayacağı’ iddiasını çürütmek için hazırlandı. Bir insan hakları grubu ve Polonya’nın Eğitim Bakanlığı, geçtiğimiz günlerde ortaokullarda okutulmak üzere antisemitizmle savaşmaya yönelik yeni müfredat hazırladı.

Polonya, benzer şekilde ders kitaplarının kullanıldığı on iki ülkelik grupta Almanya, Ukrayna, Danimarka ve Hollanda’nın arkasında beşinci sırada yer alıyor. Avrupa Güvenlik ve Dayanışma Organizasyonu projeye antisemitizm ve diğer ayrımcılıklarla savaşma çabasının bir parçası olarak öncülük etti.

Her ülkenin kitap metinleri, Avrupa’da antisemitizmin Orta Çağ’dan II. Dünya Savaşı’na kadar olan tarihi gibi benzer konuları ele almakta ancak kitaplar yerel dille yazıldı ve yerel konulara odaklanıyor.

Örneğin Polonya’nın kitapları Polonya’da uzun süredir olan, bir kişinin aynı anda hem Polonyalı hem Musevi olamayacağı iddiasıyla savaşmak amacıyla hazırlandı. Bu önyargı, Yahudilerin toplumdan dışlanmalarına neden oldu ve yaklaşık 1000 sene önce Polonya topraklarına yerleşmelerine rağmen Yahudilerin yabancı olduğu görüşünü derinleştirdi.

Tarihçi ve aynı zamanda Polonya’daki bu projenin ana yazarlarından olan Piotr Trojanski şu anki durumu “Kimliğin din veya etnik köken üzerinden algılanması Polonya’da bir problem. Bu durumu değiştirmek istiyoruz,” şeklinde belirtti.

Yahudiler II. Dünya Savaşı öncesinde Polonya nüfusunun yüzde onluk kısmını oluşturmalarına rağmen çoğu Holokost’ta hayatını kaybetti. Diğerleri ise eski komünist rejim tarafından desteklenen antisemit propagandalarla ülke dışına itildi.

Ancak komünizmin iflas edişinden sonraki 20 sene içerisinde ülkede yaşamaya devam eden küçük Musevi nüfusu tekrar özgüven kazandı. Günümüzde ise çoğunlukla Katolik olan ülke gittikçe Yahudilere karşı artan bir ilgi, hatırlama ve onurlandırma sergiliyor.