“Holokost’u inkâr edenler Katolik sayılamaz”

Dünya
18 Mart 2009 Çarşamba

Geçtiğimiz hafta, Vatikan’ın İsrail Temsilcisi Antonio Frank, Holokost’u inkâr edenlerin Katolik sayılamayacağını belirtti. Bu açıklama, özellikle Mayıs ayında gerçekleşecek Papa’nın İsrail ziyareti öncesi, mevcut gerilimi hafifletmesi açısından önem taşıyor. Frank, bu söyleminde Piskopos Williamson’un, Papa XVI. Benedict tarafından düzeltilen, Holokost’un, ve gaz odalarının varlığını tamamen inkâr eden sözlerini kastediyor. Williamson’un, Holokost’u inkâr konuşmaları, İsrail ve bütün dünyadaki Yahudilerin itiraz ve protestosuna yol açmış, akabinde Williamson, bu konuşmaları yüzünden özürlerini iletmişti.

İsrail’deki Holokost Anma Müzesi Yad Vaşem Yönetim Kurulu Başkanı Avner Shalev, Frank’in açıklamalarından duyduğu memnuniyeti belirtirken konferansın, Vatikan’la ilgili son krizin ardından, sarsılan güvenin yerine gelmesi ve diyalogların oluşması açısından doğru bir adım olduğuna dikkat çekti.

Antonio Frank’ın, Papa XII. Pius’un, Holokost dönemindeki davranışları hakkında konuştuğu bu konferansta, İsrail Yad Vaşem Holokost Müzesi ve Vatikan temsilcileri de hazır bulundu. Bu ortak konferansın asıl amacı, Yad Vaşem ve Vatikan arasında, iki yıl önce gerçekleşen ve ilişkileri gerginleştiren başka bir olayın etkilerini azaltma çabasıydı. Olay, müzede Papa XII. Pius’un resminin altında olan ve Papa’nın Holokost olayındaki tartışmalı tavırları ve Yahudilere gereken desteği sağlamadığı konusunda yazılan yazıydı.