Arap dünyası İran’ı dışladı

Dünya
18 Mart 2009 Çarşamba

İran’ın, Lübnan ve Filistin’in içişlerine müdahale etmeye çalışması Arap dünyasının tepkisini çekiyor.

Suudi Arabistan geçtiğimiz Pazar günü İran’a gönderdiği mesajda, bu ülkenin Arap dünyasının iç sorunlarına karışmamasını istedi. Suudi diplomatlar özellikle İran’ın Lübnan ve Filistin konusunda girişimlerinden rahatsız.

İran ile Arap dünyasının arasının açılması üzerine İran Dışişleri Bakanı Suudi Arabistan’a bir ziyaret gerçekleştirdi.

İran Dışişleri Bakanı Mottaki, Suudi meslekdaşı Prens Saud al-Faysal ile buluştu. Ziyaret geçtiğimiz hafta Riyad’da Suudi Arabistan, Mısır ve Suriye arasında gerçekleştirilen mini-zirvenin hemen ardından gerçekleşti. Zirvenin konusu İran’ın bölgede oynadığı roldü.

İran, bölgede Hamas ve Hizbullah’ı destekliyor. Mısır ve Suudi Arabistan gibi ABD müttefiki Arap ülkeleri ile de ilişkileri iyi değil. Bu ülkeler aynı zamanda İran’ın nükleer teknolojiler alanındaki yatırımlarından da rahatsızlık duyuyor.

Pazar günü gerçekleştirilen basın toplantısında Prens al-Faysal, İran ve ülkesi arasında karşılıklı saygının ve anlayışın yaratılması gerektiğine işaret etti.

Prens konuşmasında, İran’ın Arap dünyasının sorunlarına ilgi göstermesini saygıyla karşılamakla beraber, bu konuların Arap dünyasının sınırları içinde çözülmesinin daha doğru olduğunu belirtti.

Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Abul Gheit de geçtiğimiz hafta bir açıklama yaparak İran’ın Arap dünyasını manipüle ederek bölgede etkinliğini arttırmaya çalıştığını söylemişti.

Suriye ise İran’a en yakın Arap ülkesi. Suudi Arabistan ve Mısır bu durumun değişmesi için Suriye’ye yoğun baskı yapıyor.