Nasrallah: İsrail’i asla tanımayacağız

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah örgütünün İsrail’in var olma hakkını hiç bir zaman tanımayacağını açıkladı

Dünya
18 Mart 2009 Çarşamba

Hizbullah Lideri Hasan Nasrallah, Hizbullah’ın asla İsrail’i tanımayacağını ve diyalog için ABD’nin sunduğu ön şartları reddettiklerini söyledi. Nasrallah’ın açıklaması yeni ABD yönetiminin bölgede barış çabalarına katkı için koyduğu koşula bir yanıt olarak gösteriliyor.

ABD, Lübnanlı Hizbullah ve Filistinli örgüt Hamas’ın barış sürecine katılmaları için öncelikle İsrail’in var olma hakkını kabul etmeleri gerektiğini açıklamıştı. Nasrallah, “Amerika’nın koşulunu reddediyoruz; Hizbullah var olduğu sürece İsrail’i tanımayacaktır” dedi.

Video konferans yoluyla yaptığı açıklamada Hizbullah Genel Sekreteri Nasrallah, “Kim bize şartlarını kabul ettirmek istiyorsa onlara deriz ki, İsrail’i asla tanımayacağız” şeklinde konuştu.

Geçtiğimiz hafta Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ABD ile beklenen düşük seviyeli ilişki için Hamas’ın ve Hizbullah’ın şiddetten vazgeçmesi ve İsrail’i tanıması istenmişti. Bunun üzerine konuşan Nasrallah, “Amerika’nın şartlarını reddediyoruz. Bugün, yarın, bin yıl sonra Hizbullah var oldukça İsrail’i asla tanımayacaktır” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un Gazze yardımlarını İsrail’i tanıma şartına bağlamasından sonra Hamas da benzer bir açıklama yaparak İsrail’i kesinlikle tanımayacaklarını vurgulamıştı.

2006 yılında İsrail ile Hizbullah’ın silahlı kanadı arasında bir ay süren çatışmalar yaşanmıştı. Hizbullah, Lübnan Parlamentosu’nda önemli kararları veto hakkına sahip. Ülkede birlik hükümeti geçen yıl ülkeyi iç savaşın eşiğine götüren siyasi kriz ardından kuruldu.

İngiltere geçen yıl, “olumlu yönde siyasi adımları” gerekçe göstererek Hizbullah ile düşük düzeyli ilişkiye gireceğini açıklamıştı. Ancak geçtiğimiz hafta bir Hizbullah üyesinin İngiltere’ye girişine izin verilmedi.