Hamas isteklerini arttırdı, Şalit görüşmeleri kilitlendi

İsrail ve Hamas arasında Kahire’de devam eden dolaylı görüşmeler başarısızlıkla sonuçlandı. Görüşmeler Hamas’ın elinde bulunan İsrailli asker Gilad Şalit’e karşılık yüzlerce Filistinli tutuklunun serbest bırakılmasını öngörüyordu

Dünya
18 Mart 2009 Çarşamba

Salı günü yapılan özel kabine toplantısında, İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Şalit’in iade edilmesi için Hamas’ın şartlarının kabul edilemez olduğunu, İsrail’in taviz sınırını mümkün olduğunca genişlettiğini açıkladı.

Mahkûm değiş tokuşlarından sorumlu danışman Ofer Dekel ve Şin Bet Başkanı Yuval Diskin, iki günlük yoğun görüşmelerden sonra pazartesi akşamı Kahire’den İsrail’e döndüler. Olmert ve danışmanları açıklamalarında, Hamas liderlerini anlaşmaya varma konusundaki isteksizliklerinden dolayı suçladı. Açıklamada Hamas’ın taleplerini arttırdığı ve görüşmelerde bir yıl önce belirttiği taleplere geri döndüğü belirtildi.

Kaynaklar Pazartesi günü yapılan dolaylı görüşmelerde İsrail yetkililerinin son tekliflerini yaptığını, Mısırlı yetkililerin Hamas ile görüştükten sonra yeni taleplerle geldiklerini belirtti. İki yetkili Hamas’ın kabul edilen şartların üzerine yeni şartlar eklemesi karşısında oldukça şaşırdı.

Olmert’e yakın kaynaklar  “Uzlaşmaya varmak istemiyormuşçasına taleplerini arttırdılar. İsteklerin hiçbir dayanağı olmadığı gibi, geçmişteki talepler ile bugünkülerin bağlantısı da yoktu,” açıklamasını getirdi. Başbakanlık ofisi Pazartesi gecesi yaptığı açıklamada “İsrail tarafından, konuyu sonuca ulaştırabilmek için ortaya konulan cömert tekliflere rağmen Hamas her şeye itiraz etti’ sözlerine yer verildi.

Hamas’ın taleplerinin çoğu serbest bırakılmasını istediği birkaç yüz mahkûm ve onların Batı Şeria’ya dönmesi etrafında toplanıyor. Öte yandan Mısırlı kaynaklardan alınan bilgiye göre, görüşmeleri çıkmaza sokan serbest bırakılacak mahkûm sayısına ek olarak, mahkûmların nereye gideceği konusu olmuş. Hamas serbest kalacakların Batı Şeria’ya dönmelerini istiyor, İsrail ise birçoğunun yurt dışına gönderilmesini talep ediyor.

Hamas yetkilileri görüşmelerin ilerlediği konusundaki yorumları yalanlayarak, bu yorumların medya abartısı olduğunu dile getirdiler.

Olmert ayrıca, yeni Başbakan adayı Binyamin Netanyahu’yu da gelişmeler konusunda bilgilendirdi. Kaynaklar Netanyahu ve Likud’un önde gelenlerinin Şalit konusunun kendileri yönetimi devralmadan biteceğini umduklarını belirtiyor. Netanyahu bu bağlamda görüşmelere karışmayarak Olmert’i destekliyor.

Diğer yandan Genelkurmay Başkanı Gabi Aşkenazi, Salı günü toplantısına katılabilmek için ABD ziyaretini erken sona erdirdi. Aşkenazi, Pentagon temaslarında bulunmak üzere ABD’yi ziyaret etmiş, ABD İsrail Savunma Birlikleri dostları derneğinin yıllık yemeğine de katılmıştı.

ABD ziyareti esnasında Aşkenazi, Barack Obama’nın ulusal güvenlik danışmanı General James Jones  ve Hillary Clinton’un İran özel danışmanı Dennis Ross ile de görüştü.