BİR ELEŞTİRİ : Acil kan bulmada Hahambaşılık ne kadar başarılı?

Joelle PİNTO Toplum
18 Mart 2009 Çarşamba

    En yakın arkadaşlarımdan birinin annesi kalp krizi geçirdiğinde, Şalom’daki haftalık toplantımızdaydım.  Arkadaşım annesinin acilen bypass ameliyatı olması gerektiğini, en az 5 kişiden 0 Rh+ kan bulmaları gerektiğini söylediğinde, o anda Şalom’da bulunduğum için kendimi şanslı saydım. Cemaat’te bu konuda yardımcı olabilecek bir kurum olup olmadığını sorduğumda Şalom’daki büyüklerim bana hemen Hahambaşılık’tan, kan bulma konusunda yetkili bir çalışanın  telefonunu verdiler.

Acil durumlarda cemaatin kan bulma konusunda sorumluluk verdiği bu yetkili, bana  hafta sonu yanında listeleri olmadığını belirtip “Benim hafta sonu yanımda listelerim yok, nasıl yardımcı olabilirim ki?” şeklinde konuştuktan sonra, birkaç telefon açacağını, bir şey bulursa bana döneceğini söyledi.  Ses tonundan bu konuyu çok da ciddiye almadığını ve bana geri dönmeyeceğini hissetmiştim. “Telefonumu size vereyim” dediğimde ise, cep telefonumda gözüküyor” dedi ve telefonu karşılıklı kapattık.

Sonuç olarak “hafta sonu” olduğu için, yetkili  bize yardımcı olmadı veya olamadı.  Hahambaşılığın sorumlu seçtiği kişinin acil durumda hafta sonu olduğu için şaşırması, ve konuya bu kadar  çaresiz kalması bana çok üzücü geldi.  Tıbbi acil durumların hafta sonu, Şabat’ı yoktur.  Bu konudan sorumlu tayin edilen kişinin, özellikle de teknolojinin bu kadar geliştiği bir dönemde bilgisayarına ve bir ‘memory stick’e hafta sonu yanında olamayan listelerin bir kopyasını atması, acil durum olduğunda da arayana olabildiğince yardımcı olması gerekir. Haftasonu olduğu için yardımcı olunamaması, hele kan arama gibi hayati bir konuda, kabul edilemez.

Sonunda  arkadaş çevrelerimizden kan bulduk ve bypass iyi geçti ama acil bir durumda cemaatimizin bundan sorumlu kişisine güvenememek çok üzücü geldi bana.  Maalesef acil bir durumda, Hahambaşılık’ın kan bulma konusunda yetki verdiği kişiyi aramanın, zaman kaybından başka bir şey olmadığını öğrenmiş olduk.  İnşallah hiçbirimize lâzım olmasın.

“Tıbbi bir acil durumda Hahambaşılığa güvenebilir miyiz?” konusuna gelince… Belki Şabat değilse, Cuma öğleden sonra değilse, Cumartesi, Pazar değilse, belki gece değilse güvenebiliriz, kim bilir?  Siz siz olun, güçlü bir arkadaş çevreniz yoksa, Hahambaşılığın kurduğu sisteme  güvenip hafta sonları hastaneye kalkmayın, hafta sonu listeler olmaz, kan bulamazsınız. 

Bu eleştirimden dolayı lütfen kimse alınmasın. Zira bu eleştiri belki de yeni bir hastaya çok yardımcı olacaktır, bundan sonra. Tekrar, hiçbirimize lazım olmaması dileğiyle.  Sağlıklı günler.