Cemaatimizde Purim kutlamaları

Toplum
18 Mart 2009 Çarşamba

Vahşi Batı’da Purim kutlaması

Aşkenaz Cemaati ve Rav Mendy Chitrik’in katkılarıyla düzenlenen Purim partisinde, farklı müzik gruplarının şarkılarıyla bayram coşkusunu yaşadılar

Aylin YENGİN

10 Mart Salı akşamı Aşkenaz Cemaati ve Rav Mendy Chitrik’in katkılarıyla düzenlenen Purim Partisi’ne gidenler, kendilerini bir anda Vahşi Batı’nın içinde buldular. Geceye katılanlar açık büfe ve sınırsız Western Barı’nda keyiflendiler, kovboy müziğinin temposuna ayak uydurup saatlerce dans ettiler. 17.00 ile 22.00 saatleri arası gerçekleşen Geleneksel Purim Partisi’nde, Jimmi Hendrix ile boy ölçüşebilecek nitelikteki Piamenta Brothers sahne aldı.

Otoparktan çıkar çıkmaz, balo salonunun giriş kapısının kenarında duran rengârenk plastik kovboy şapkalarından birine uzandım. Masanın arkasındaki kişi, bana bu şapkaların çocuklar için olduğunu söyledi ve büyükler için ayrılmış hasır kovboy şapkalarından birini uzattı. Tabii yanında bir bandana ve gümüş renkli bir şerif rozeti vermeyi de ihmal etmedi. Daha salondan içeri adımımı bile atmadan, içeriden gelen neşeli kahkahalara kulak verdim. İçeride tam bir cümbüş vardı! Partinin kapıları herkese açıktı, bu yüzden tahmin edersiniz ki, akıl almaz bir kalabalık vardı. Sanırım 1000 kişi kadar...

Salonda ilk gözüme çarpan, duvarlardaki Poligon Reklamcılık tarafından tasarlanmış “Wanted” posterleri oldu. Karikatür olarak çizilmiş bu “kötü adam”ın kemerinin tokasındaki AMAN yazısı beni gülümsetti. Çok akıllıca düşünülmüştü! Sayısız kovboyun arasından sıyrılmaya çalışarak bara ulaştım. Efes Pilsen’in sponsorluğundaki barda en gözde içki, kovboylara özgü, şişeden içilen biraydı kuşkusuz. Bir de yanında tuzu ve limonu ile sunulan tekila shut’lar. Alcoholoco’nun içki servisi de bu bol çeşide renk katınca, değmeyin konukların keyfine... Yerlerdeki saman çöpleri dikkatimi çekti, sonra... Vahşi Batı’ya uygun bir dekor elde etmek için balo salonun dört bir köşesi dev saman balyaları ile süslenmişti. Çocuklar samanların üzerinde yuvarlanıyor, kot pantolonlarının ya da kareli gömleklerinin içine saman çöpleri girdikçe kahkahalar atıyorlardı.

Büfeye doğru ilerledim bu kez, ne de olsa aç kovboy oynamaz! Barınyurt’un özenle hazırlamış olduğu büfe bile gecenin konseptine uygundu. Tam 3000 adet pita – bu arada UNO da gecenin sponsorları arasındaydı – hotdoglar, somonlu sandviçler, sosisli börekler, çeşit çeşit salatalar, tepsiler dolusu kızarmış patates ve tabii falafel ile humus. Diğer tarafta ise umentaschen’lar (Aşkenaz Cemaati’nin organizasyonuydu madem, Orejas de Aman’ın Yiddish’çesini söyleyelim) ve Purim’e özgü envai çeşit tatlılar dizilmişti. O kadar kalabalık bir grup için yemek hazırlamak hiç de kolay olmasa gerek, bu bakımdan tüm sponsorlara ve Barınyurt’a şapka çıkartmak gerekir!

Sıra geldi, bu Purim şöleninde sahne alan rock grubunu tanıtmaya. Yossi ve Avi Piamenta’dan oluşan Piamenta Brothers Yahudi rock dalında müzik yapan çok ünlü bir grup. Yossi Piamenta ilerlemiş yaşına rağmen gitarından bir türlü kopamadığını belirtiyor. Piamenta’nın müziğinde özellikle bir zamanların gitar devi Jimi Hendrix ile B. B. King’in etkileri görülüyor. Dünya gündeminde, Piamenta’nın rock gitaristi olması rock müziğin sadece belli çevrelerde dinlendiğine ilişkin yaygın inanışı sarsıyor, bir yandan da grup müzik çevrelerinin ilgisini çekiyor. Brooklyn’de yaşayan Yossi ve Avi Piamenta gece boyunca gerek geleneksel Purim şarkıları, gerekse klasikleşmiş rock parçaları söyleyerek konukları neşelendirdiler. Ara ara misafirler de sahne aldı, hatta bir ara vokalistlerin sayısı o kadar çok arttı ki, sahneye sığmakta güçlük çektiler. Müzik düzenini sağlayan sponsor Mix Music sayesinde kulaklarımızın pası silindi.

Geceye katılanlar, tamamen halka açık ve özellikle de çocuklara yönelik bu partide, doğal, gösterişsiz ve protokolden uzak bir şölene tanıklık ettiler; Purim’in neşesini, büyüsünü, yıllardır özledikleri Purim ruhunu yaşama fırsatı buldular. Ama bu seneki partiyi kaçıranlar hiç üzülmesin, Aşkenaz Cemaati ile Rav Mendy Chitrik’in düzenledikleri geleneksel Purim partileri her yıl farklı bir konseptle gerçekleşecek. Tabii bu gecenin gerçekleşmesini mümkün kılan tüm sponsorlar sayesinde…

UÖMO’daki>

UÖMO’daki “Talent Show” Purim’i unutturmayacak

Bu yıl ilköğretimde öğretmenlerin ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleşen “kıyafet yarışması” ve lise arasında düzenlenen doğal yeteneklerin sergilendiği “talent show”la Ulus Özel Musevi Okulları ailesi unutulmaz bir Purim yaşadı.

6 Mart Cuma günü Amram Oditoryumu’ndaki kutlamalarda, neşeli şarkılar, danslar ve Purim’in hikâyesini anlatan oyunlar sahnelendi. Anaokulu öğrencilerinin birbirinden güzel kostümlerle oditoryum sahnesindeki sunumları, ilköğretim öğrencileri ve öğretmenlerinin kostümlü olarak birlikte hazırladığı ve sahnelediği program, velilerin büyük beğenisini kazandı. İlköğretimdeki Geleneksel Purim  Kıyafet Yarışması’nda  birinciliği Selim Cemal-Rami Kandiyoti “İkili ağaç” ,ikinciliği Nesya Eskinazi “Çello”, üçüncülüğü Ekin Gidon “sınav kağıdı” kostümleri ile kazandı. Etkinlikleri düzenleyen İbranice Bölümü Başkanı Mari Haleva, “Bu yıl Purim’de okulumuzda farklı bir neşe vardı. Öğrenciler hesap makinesi, sınav kağıdı gibi çok yaratıcı kostümlerle gün boyu okulda dolaştılar. Lisede Yosi Haleva’nın hazırladığı ve  Rifat Yeruşalmi’nin “ Ester”, Şirli Sisa’nın  “Ahaşveroş” ve Sidney Bilmen “Aman” ı canlandırdığı gösteri kahkahalarla izlendi.  Geçmiş yıllardaki kutlamalardan farklı olarak bu yıl ilk kez “Talent Show” yapıldı. Lise öğrencileri haftalardır teneffüslerde çalıştıkları performanslarını, öğretmenlerden oluşan bir jürinin karşısında sergilediler. Öğretmenlerin neşeli yorumları ve puanlamaları televizyondaki showları aratmayacak kadar güzeldi İzzet Pinto, İzzet Zakuto, Yumi İbrahimzade, Giray Türkmen’in grubu The Grammama’s oybirliği ile birinci seçildi.  Öğrenciler, öğretmenler ve velilerle Musevi Okulları ailesi birlikte  çok keyifli bir bayram yaşadılar. 

GKD'DE PURİM KUTLAMALARI 

Göztepe Kültür Derneği'nde bu yıl Purim Kutlamaları 7'den 70'e çeşitli etkinliklerle gerçekleştirildi.

10 Mart Pazartesi günü yoğun bir katılım gösteren 60 yaş üstünü kapsayan Golden Age grubunu ağırlayan GKD hanımları, sundukları skeç ve tiplemelerle büyük beğeni topladılar.

8 - 11 yaş minikleri birbirinden renkli kıyafetlerle ve çeşitli etkinliklerle Purim coşkusunu yaşarken,12-15 yaş çocukları da kendilerinin hazırladıkları gösteriler ve grup olarak belirledikleri kıyafetlerle etkinliklerini gerçekleştirdiler.

14 Mart Cumartesi günü GKD Minikids Grubu 2-7 yaş çocuklarını ağırladılar. Purim'i anlatan inter-aktif kukla gösterisi, çeşitli oyunlar ve yarışmalarla gerçekleştirilen kıyafet balosunda her çocuk kendi kıyafetini tanıttı. Pinyata oyununa büyük ilgi gösteren çocuklar, kendilerine dağıtılan armağanlarla ve kurulan oyun köşelerinde anne babalarıyla birlikte neşe dolu bir gün geçirmenin mutluluğunu yaşadılar.

14 Mart gecesi ise Purim coşkusu büyüklerle yaşandı. Purim şekerleriyle karşılanan konuklar tüm dernek gönüllülerinin birlikte çalışarak özenle hazırlamış oldukları salonda ağırlandılar. Gençlerin büyük ilgi gösterdikleri gecede maskeler dağıtıldı, GKD D.J’leri ve D.J.Emre Koçik'in müzikleriyle coşuldu. Başkan Jojo Levi’nin yaptığı “hoş geldiniz” konuşması ile başlayan gecenin en önemli ve beğeni kazanan bölümü ise gençlerden oluşan orkestra ve GKD gençlerinin oluşturdukları YAHAD Korosu'nun birlikte sunduğu coşkulu şarkılar oldu. GKD gençlerinin, Yetişkin Gençler grubunun ağırladıkları Amerika'dan gelen gençlerin de katılım gösterdiği ve büyüklerle gençlerin beraberce eğlendikleri gecede çekilişle belirlenen şanslı konuklara ise hazırlanmış olan Purim Sepetleri armağan edildi.

Golden>

Golden>

Golden AgePurim’i GKD’de kutladı

Golden Age’liler Purim’i kutlamak üzere 10 Mart Salı günü Göztepe Kültür Derneği’nde buluştu. 170 kişinin katıldığı günde GKD Hanımlar Kolu Başkanı Çela Siyon yaptığı açılış konuşmasında, yine bir bayram günü Golden Age Dostlarıyla birlikte olmaktan duydukları mutluluğu dile getirdi. Golden Age Başkanı Meri Maya da, her zaman dayanışma içinde, el ele olmanın önemini vurguladı. Bayramı böylesine güzel ve kalabalıkla kutlamanın kendileri için apayrı bir yeri olduğunu belirtti. GKD Hanımları’nın Tiyatro Komisyonu ile hazırladıkları “Mutluluk” temalı skeçler ve tiplemeler büyük beğeniyle izlendi. Maya ile Golden Age Başkan Vekili Eti Pinto, Çela Siyon’a, tüm GKD’lilerin gösterdiği misafirperverlik ve iyi niyetli yaklaşım için teşekkür ederek, Golden Age Dostlarının el emeği bir hatırayı sundular. Oyunculara da birer hatıra verildi. Ayrıca katılımcılara Purim’i simgeleyen bir tatlı dağıtıldı.

Minix de Purim’i kutladı

4- 5 Mart gecelerinde Minix Anaokulu’nda düzenlenen Purim Partileri neşe içinde geçti. 36 öğrenci ve ebeveynlerinin davetli olduğu partiye, herkes  farklı kostümlerle katıldılar

Okulun içindeki sınıflarda istasyonlar kurularak Purim ile ilgili oyunlar oynandı, sanat faaliyetleri yapıldı. Purim bingosu, Purim bowlingi, raş raş, Aman’ın kulakları, maske, yapımı, palyaçonun ağzına top atma gibi oyunlar çocuklara keyifli vakit geçirtti. Daha sonra toplanılarak çocukların hazırladığı dans gösterileri seyredildi, kostüm defilesi düzenlendi. Her çocuk defilede alkışlar eşliğinde ailesi ile beraber kostümünü sundu. Ahaşveroş ve Ester’in jüri üyeliği yaptığı defilede, katılımcılara sertifikalar dağıtıldı.

2-3 ve 4-5 yaş grupları için ayrı geceler düzenlenen partilerde, yaş gruplarına uygun farklı etkinliklere de yer verildi. Büyük yaş gruplarına hazırlanan öğretmenlerin oynadığı ‘Purim’in Hikâyesi’ adlı oyunu çocuklar büyük ilgiyle izlediler.

Gece Purim şarkıları eşliğinde aileler, çocuklar ve öğretmenlerin bir arada dansları ile sona erdi. Bütün geceyi coşku ile geçiren çocuklara evlerine dönerken içi şeker, çikolata, lolipop dolu paketler ve kral sandalyesinde otururken çekilmiş fotoğrafları hediye edildi.

İzmir’de keyifli bir Purim kutlaması

Sara PARDO

Son haftalarda İzmir’de, cemaatimizde egemen olan derin üzüntü, endişe ve kasvetli hava daha etkisini yitirmemişken, bir bayram havası esmeye başladı. Pazar gecesi yapılacak olan Purim kutlamasına doğrusu söylemek gerekirse, tedirgin adımlarım ters yöne gidercesine katıldım. Acaba kaç kişi katılır, diye kafa yorarken, evimden yüz metre ötede olan salona varıncaya kadar 20-30 kişiyle selamlaştım. Çoluğunu çocuğunu kapan, endişesini gizleyerek, neşe içinde bir an önce yer kapmak için adeta koşturuyordu. Üzerimdeki ağır yükün yavaş yavaş kalktığını hissederek, salona vardım. Kapıda gene gönüllü hanımlar neşe ve güler yüzle sorumluluklarının bilincinde bizleri ağırlarken, rengârenk giysiler içinde güzelim çocuklarımız cıvıl cıvıl bağrışıyorlardı. Salon, tıklım tıklımdı. Etrafımı selamlarken, bu güzel görüntüyü hafızama çizmeye çalışıyordum. İnsanların benim hissettiklerimi yansıtan yüzleri, yine birlikte olmanın mutluluğunu da dile getiriyordu.

O gece gençler bize, harika saatler yaşattılar. Sahnede güneş gibi parladılar, hepsi birer yıldızdı sanki. Genç ve yetişkin hanımlardan oluşan koro, şarkıları seslendirirken küçük çocukların yüzlerindeki derin hayranlık ve sevgiyi görmeliydiniz. Zaten en güzel şey neydi, biliyor musunuz? Cemaatin en küçüğünden en büyüğüne kadar birlikte haz duyması, geleneklerimize sahip çıkması... İyi ki bayramlarımız bu denli sık geliyor ve iyi ki bizi bir araya getiren gençlerimiz var, diye düşünüyorum. Tüm cemaat adına sizlere teşekkür ediyorum.