Matsalar pahalı mı?

Toplum
18 Mart 2009 Çarşamba

Geçtiğimiz hafta gazetemizde  Denet Gıda A.Ş. tarafından üretilen ve ithal edilen Pesah Bayramı için özel ürünlerin fiyatlarını yayınlamamız üzerine cemaat bireyleri arasında özellikle matsanın pahalı olduğu yönünde bazı duyumlar aldık.

Bunun üzerine görüşlerini aldığımız şirket yetkilileri, bu sene yerli matsa üretimi yapılmadığı, yenilenen yasa değişikliğinden yararlanılarak tamamının yurtdışından ithal edildiğini belirttiler.  Geçen sene matsa ithalatının gerçekleştiği zamanda dolar 1.20 TL iken bu yıl 1.70 TL olduğunu, yine de aynı fiyata piyasaya sürdüklerini ifade ettiler. Yetkililer, dolar aynı kurda kalsaydı daha ucuza satılmasının mümkün olabileceğini de söylediler.

Bunun yanı sıra dünyanın hiçbir ülkesindeki cemaat idaresinin  “matsa”yı temin etmek gibi  bir görevi olmadığını,  ticaretini yapan kişilerce piyasaya sürüldüğü belirtilirken, ülkemizde matsa imal eden kişiler olmamasından ötürü uzun yıllardan beri cemaat yönetimin bu görevi üstlenmek zorunda kaldığını da vurguladılar.