CRİF: “Antisemitizm geri geldi”

Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin de katılımı ile gerçekleşen CRİF’in yemeğinde gündemi Fransa’da yükselmekte olan antisemitizm oluşturdu

Nelly BAROKAS Kültür
11 Mart 2009 Çarşamba

Geçtiğimiz pazartesi akşamı CRİF’in (Conseil Représentatif des İnstitutions Juives de France) Paris’te gerçekleşen akşam yemeği davetinde Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Başbakan François Filon ve CRİF Başkanı Richard Prasquier yaptıkları konuşmalarda yükselmekte olan antisemitizmden kaygı duyduklarını dile getirdiler.

Fransa Yahudilerinin çatı kuruluşu olan CRİF’in her yıl düzenlediği resepsiyona siyasi ve dini çevrelerin temsilcileri katılmakta. Fransa Cumhurbaşkanı, Başbakanı dışında hükümetin birçok bakanı, Fransa Başhahamı Gilles Berheim, Paris Büyük Camii Müftüsü Dalil Boubakeur, Protestan Federasyonu Başkanı Claude Baty, Paris Başrahibi Kardinal André Vingt-Trois konuklar arasındaydı. CRİF Başkanı Richard Prasquier yaptığı konuşmada “antisemitizm geri geldi” açıklamasını yaparak Fransa’da antisemit olayların giderek artmakta olduğunun altını çizdi. Prasquier, Gazze Operasyonu ile küresel ekonomik krizin antisemitizm için verimli bahaneler oluşturduğuna değindi. Bundan bir süre önce antisemitizmle mücadelede ülkesi Yahudilerine fiilen destek olacağı açıklamasını yapan Nicolas Sarkozy, CRİF’te yaptığı konuşmada, Fransa’da yükselmekte olan antisemitizm konusunda ciddi endişeleri bulunduğunu belirtti. “Yahudi toplumunun güvenliğinin sağlanması sorunu Fransa Cumhuriyeti’ni yakından ilgilendiren bir konudur. Bir Yahudi, salt Yahudi kimliğinden dolayı saldırıya uğruyorsa, tüm Fransa bu Yahudi ile dayanışma içinde olmalıdır. Aynı şey İslamofobi için de geçerli. Antisemitler, İslam karşıtları ve ırkçıların Fransa topraklarında yeri yoktur” şeklinde konuştu.

Başbakan François Filon, hükümetin antisemitizm ve her türlü ırkçılıkla mücadele sözü verdiğini anımsatarak; “Bu mücadelenin ilk koşulu, ırkçı ve antisemitlere karşı önlemler almak ve bu kişilere yönelik cezaları arttırmaktır” dedi. Fransa Başbakanı ayrıca, BM’nin Cenevre’de düzenleyeceği Durban Konferansı’nda İsrail’in suçlanmasını kabul etmeyeceklerini, gerekirse Fransa’nın konferanstan çekileceğini söyledi.