Kısa kısa...

Dünya
11 Mart 2009 Çarşamba

Yaşlı neo-Nazi’ye hapis cezası

Almanya’da, eski bir sağcı militan ve neo-Nazi olan 73 yaşındaki Horst Mahler, Holokost inkârcılığı nedeniyle altı yıl hapis cezasına çarptırıldı. Holokost’un “dünya tarihinin en büyük yalanı” olduğunu dile getiren Mahler’in daha uzun sureli hapis cezasına çarptırılmamasının nedeni olarak ise ilerlemiş yaşı gösterildi. Gençlik yıllarında aşırı solcu olarak bilinen, daha sonra ise ‘taraf değiştirerek’ aşırı sağ görüşlü olan Mahler, bazı açıklamalarında altı milyon Yahudi’nin sistematik bir şekilde öldürülmesinin doğru olmadığını, Yahudiler’in dünya hâkimiyetini ele geçirmeye çalıştığını söylemiş, 11 Eylül terör eylemlerini övmüştü. Holokost inkârı, Almanya’da cezası hapis olan suç kapsamına giriyor.

Arnavutluk’ta Holokost kahramanları sergisi

Arnavutluk bu ay, “Holokost sırasında Yahudileri kurtaran Müslümanlar” konulu bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Tarihinin o dönemi geniş bir kamuoyu tarafından bilinmeyen Arnavutluk, 2. Dünya Savaşı’nda Naziler tarafından işgal edilmesine rağmen, savaş bitiminde öncesine göre daha kalabalık bir Yahudi nüfusuna sahip olan tek ülke. Arnavutluk’ta savaş sırasında kamplara gönderilerek öldüğü bilinen sadece bir Yahudi ailesi var. Arnavutluk halkı, hiçbir zaman Hitler’in isteğine uyarak içindeki Yahudileri yönetime bildirmedi, ayrıca sayısız Yahudi’nin de komşu ülkelere kaçmasına yardım etti. Sergi, Yad Vaşem tarafından uluslararası dürüst olduğu Kabul edilen Arnavutluk Müslümanlarını ve ailelerini öne çıkartıyor.

Fransız karikatürist antisemitizm suçlamasından aklandı

Ünlü Fransız karikatürist Maurice Sinet, kendisine yöneltilen antisemitizmi yayma suçlamasından aklandı. Davaya bakan Lyon mahkemesi kısaca Siné olarak tanınan karikatüriste karşı açılan “ırkçı nefrete teşvik” davasında beraatına karar verdi. Siné, kaleme aldığı bir makalede Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin oğlu Jean Sarkozy için “Bir Yahudi ile evlenmek ve dinini değiştirmek kadar ileriye gitmez” demişti. Mahkeme, bu ifadeyi ‘dini tercihlerini ifade etme özgürlüğü’ içinde değerlendirdi ve Sine’ye karşı bir suçlama yapmadı. Sarkozy’nin oğlu Jean Sarkozy ise bir Yahudi olan Jessica Sebaoun-Darty ile evlendi ancak dinini değiştirmedi.