Davos’tan sonra ilk buluşma

İsrail’in Gazze operasyonları ve Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Davos çıkışının ardından gerlilen Türk-İsrail ilişkilerinde normalleşme süreci başlıyor

Dünya
11 Mart 2009 Çarşamba

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ile geçtiğimiz hafta Brüksel’de NATO Dışişleri Bakanları toplantısında ikili bir görüşme yaptı. Görüşme talebi, NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer ile görüşmek için Brüksel’de bulunan Livni’den geldi. İsrail’in Gazze’ye yönelik operasyonları sürerken, Ankara’ya gelmek isteyen Livni’nin talebini “ortam uygun değil” diyerek geri çeviren Babacan, bu kez İsrailli meslektaşının görüşme isteğini geri çevirmedi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre görüşmede ikili ilişkiler ve bölgesel konular ele alındı.  Babacan ve Livni, bölgedeki durum hakkında görüş alışverişinde bulunurken, barış hedefi doğrultusunda neler yapılması gerektiğini de değerlendirdi.  Görüşmede ayrıca, iki ülke arasındaki ilişkilerin stratejik mahiyeti teyit edilerek, temasların devamı konusunda mutabakat sağlandı.

Yabancı kaynaklar, Livni-Babacan görüşmesini, “İsrail, ilişkilerde ciddi şekilde yumuşamadan yana” biçiminde değerlendirdi.

İki ülkenin dışişleri bakanlarının görüşmesinin yanı sıra, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de İsrail ziyareti için hazırlıklara başladı. Önceleri yılsonu için planlanan ziyaret, Çankaya Köşkü’nün kararı ile öne çekildi. Gül’ün, Temmuz ayına kadar İsrail’e bir ziyaret düzenlemesi öngörülüyor.  Yine de ziyaret kararının netleşmesi için İsrail’de yeni hükümetin kurulması bekleniyor.

İsrail medyası da iki ülke arasındaki ilişkilerin düzelme sürecine geniş yer veriyor. Ülkenin önde gelen gazetelerinden Haaretz “Türkiye ile İsrail sessiz ama yoğun görüşmeler yapıyor” başlığıyla verdiği haberinde iki ülkenin aralarındaki krizi sona erdirmek için sessiz görüşmeler yaptığını belirtti. Gazete, iki tarafın, ilişkilerin yeniden normal düzeyine çıkarılması için mesaj alışverişlerinde bulunduğunu da ifade etti. İki taraf arasındaki iletişimin ise, “Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’e gönderdiği ve gelecek aylarda İsrail’i ziyaret etme yolundaki arzusunu ifade ettiği mektuptan sonra başladığı” belirtildi.