Ahrida Sinagogu’nda Purim neşesi

Neşe ve mucizeler bayramı Purim bu yıl da Hahambaşı Rav İsak Haleva’nın katılımı ile geleneksel olarak Balat Ahrida Sinagogu’nda kutlandı. Çocukların gösterileri güne neşe kattı

Toplum
11 Mart 2009 Çarşamba

Purim Bayramı 8 Mart Pazar günü  geleneksel olarak Balat Ahrida Sinagogu’nda Hahambaşı Rav İsak Haleva, Cemaat Başkanı Silvyo Ovadya, İsrail’in İstanbul Başkonsolosu Mordehai Amihai, Bet-Din üyelerinden Rav Moşe Benveniste, Rav Naftali Haleva, cemaat ileri gelenleri, dernek, kurum ve kuruluş başkanlarının yanı sıra dindaşların katılımıyla kutlandı.

Talmud Tora çocuklarından oluşan koronun Baruh Aba şarkısıyla Hahambaşı Rav İsak Haleva’yı karşılamalarının ardından  Ahrida Sinagogu Yönetim Kurulu Başkanı Albert Süryano, bir konuşma yaptı. Süryano:  Purim  haricinde diğer bayramlarda kapalı olan sinagoglarının bu yıl ilk kez 28 Şubat’ta Şabat Hatan töreni için açıldığını hatırlattı. Başkan dindaşları, dualarını gerçekleştirdikleri  Yanbol Sinagogu’na davet etti. Süryano, güne renk katan Talmud Tora çocuklarının çalıştırıcılarına ve Maftirim Korosu’na, sinagog yönetim kurulu üyelerine teşekkür etti.

 Rav Moşe Benveniste Purim Bayramı’nın öyküsünde Yahudi halkının mutlak bir yok oluştan mucizevi bir kurtuluşun anlatısından yola çıkarak hayatımızda her gün mucizeler yaşadığımızı ancak buna zaman geçtikten sonra algılandığını söyledi. Ester adından bir kadın sayesinde halkın kurtulduğunu anımsatan Rav Benveniste, Yahudi dininde kadına verilen değeri vurgularken 8 Mart Kadınlar Günü’nü de kutladı.

Cemaat idaresi adına söz alan Başkan Yardımcılarından Robert Abudara, yaşanan küresel krizden doğal olarak  cemaatimizin de etkilendiğini dile getirdiği konuşmasında, yardımseverlerin desteğinin sürmesi dileğinde bulundu. Geçtiğimiz aylar içinde yaşanan zorlu süreçte Cemaat Başkanı Silvyo Ovadya başta olmak üzere Hahambaşılığın yaptığı çalışmalar üzerinde durdu.

Kutlamanın son konuşmacısı Hahambaşı Rav Haleva ise Tanrı’nın mucizeler yarattığını, Purim’in öyküsünde de bir mucize olduğunu hatırlattı; “Mucizeyi yaşarken bilincinde olamayabiliyoruz. Ancak tarihe bakıldığında farkına varıyoruz. Purim Bayramını masa başına kutlarız. Bunun nedeni  halkın yok edilmesi kararının da, kurtuluşun da masada alındığı içindir” dedi.

Kutlama süresince  Şef Menahem Eskenazi önderliğinde, Beni Albukrek, Robert Elmas, Nesim Beruhiyel, Albert Güzelbahar, Yusuf Kaspi, Jak Pardo, Selim İyigör ve Sedat Amon’dan oluşan  Maftirim Korosu seslendirdikleri Maftirim eserleriyle, Şişli Talmud Tora Çocukları’ndan Moti Abravanel, İzel Nahmiyas, Yoel Fermon, Rafi Birmizrahi, Yener Biçaçi, Vedat Levi, Keysi Kuzir, Haymi Mendeş, Beri Yohay, Lemi Berker, Yitshak Haleva, Bora Avramoğlu, Mersel Krespi, İzzet Berker, Ceymi Çukran, Mert Özerol, Treysi Salti, Eran Levi, Ferda Bahar,Albi Abuaf, Sami Habib, İsel Çiprut, Doğan Mizrahi, Eran Yaeş, Yosi Haleva, Rıfat Feldman, Rudi Vaena, Ceki Bahar, Pelin Avramoğlu, Lirit Kohen, Deyzi Vidal, İdena Abulafya, Meyzi Kuzir, Sendi Abravanel, İzak Andiç, Vedat Irgaz, Medi Kalaora, Rakel Sevilya, Teri Vidal, Denis Motro, Eslin Benhabib ve Albi Yanni  seslendikleri şarkılar ve Purim’in öyküsünün klasik ve modern versiyonlarıyla  gösterilerle güne neşe kattılar.

Sinagog yöneticileri günün anısında mavlaçlar ve hediyeler sundular.