Gazze'den sonra ilk siyasi buluşma

Gazze Operasyonu'nun başlamasıyla gerginleşen Turkiye-İsrail ilişkilerinde, ilk normallesme sinyalleri NATO Zirvesi'nin düzenlendiği Brüksel'den geldi. Olayların başlamasından bu yana ilk kez iki ülke dışişleri bakanları, Ali Babacan ve Tzipi Livni, bir araya gelip olumlu mesajlar verdiler.

Şalom
6 Mart 2009 Cuma

İsrail’in önde gelen gazetelerinden Haaretz, İsrailli üst düzey bir kaynağa dayanarak verdiği bilgide, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres’e gelecek ay İsrail’i ziyaret etmek istediğini belirten bir mesaj göndermesinin ardından iki ülke yetkilileri ilişkileri normalleştirmek için mesaj alışverişinde bulunmaya başladı. Haberde, özellikle İsrail Genelkurmayı’nın iki ülke arasındaki stratejik ilişkiye dikkat çeken mektuplarında gönderilmesinin ardından, olumlu mesajların arttığı vurgulandı.

Bu gelişmelerin ardından iki ülke arasındaki ilk siyasi buluşma Brüksel’deki NATO Zirvesi’nde gerçekleşti. Dışişleri Bakanı Ali Babacan, İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ile bir araya geldi. İki bakan, ülkeleri arasındaki stratejik ilişkileri sürdürme kararı aldı.

Livni’nin istediği üzerine gerçekleşen görüşme iki meslektaş, bölgedeki barış için ortak çabalarını sürdürme kararı aldılar. Bu karar kapsamında Türkiye’nin arabuluculuğundaki İsrail-Suriye görüşmelerinin de devam etmesi benimsendi.