SA­NAT­TA KI­SA KI­SA...

4 Mart 2009 Çarşamba

Krzysztof Penderecki İstanbul’da

Çağımızın en önemli bestecilerinden Krzysztof Penderecki, çok uzun aradan sonra Sinfonietta Cracovia ile 6 Mart Cuma akşamı Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda sahne alacak.

1933 yılında Polonya’da doğan Penderecki müziğe, avukat olan babasının bir müşterisinin ona keman hediye etmesiyle başladı.

Gençlik yıllarını savaşla iç içe geçiren sanatçının bestelerinde bu yılların izlerine rastlamak mümkün. Kutsal ve toplumsal olayları ele alan bestecinin, insanların birbirlerini yok etmesine ve tanrısal kavramları ortadan kaldırmasına başkaldıran eserleri bulunmaktadır. Auschwitz Oratoryosu, Hiroşima Kurbanları, Davud Mezmurları, Stabat Mater gibi. Konserde, Penderecki’nin yaylı çalgılar için “Sinfonietta”sı, Beethoven’nın 7. senfonisi ve Mendelssohn’un 3. senfonisi seslendirilecek.

Rubi Asa fotoğraflarıyla Maltepe Üniversitesi’nde

T.C Maltepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, 3-31 Mart tarihleri arasında sanatseverleri mimar Rubi Asa’nın “Kentler ve İnsanlar” adlı fotoğraf sergisiyle buluşturuyor. Etkinlik fakültenin Avlu Sergi Salonu’nda yer alacak.

 

Yakup Almelek “Aldatmanın Ötesi”ni yazdı

Şalom yazarlarından Yakup Almelek’in bir tiyatro oyunu olan son kitabı “Aldatmanın Ötesi” Arion Yayınevi’nden çıktı. Aldatmak herhalde insanlık tarihiyle eşzamanlı olarak varlığını korumuş bir kavram. Almelek, kitabına aldatmanın sonuçları ile başlıyor. Günlük hayatın alışılmış sahneleri ile başlayan oyun, son bölümlerde tüm bu sahnelerin ardındaki şaşırtıcı ve pek çok açıdan yorumlanabilecek tartışmalı gerçeği ortaya koyuyor.

VitrA Seramik Sanat Atölyesi’nden “Kişisel İzler”

Seramik sanatına yeni yapıtlar kazandırmayı ve bu yapıtları topluma aktarmayı amaçlayan VitrA Seramik Sanat Atölyesi’nin 10 yıllık çalışmalarından bir seçkinin sunulduğu “Kişisel İzler” sergisinin yedincisi, 3 Nisan tarihine kadar Galeri Işık’ta görülebilir Sergide, Ali Konbal, Asuman İnan, Ayfer Kalsın, Aylin Bilgiç, Beril Anılanmert, Mehmet Kutlu, Mustafa Caner Kurt, Nurtaç Çakar, Reyhan Gürses, Ri-jeanne Cuppens, Sara Aji, Serdar Gürses, Süleyman Saim Tekcan, Şehnaz Oktay, Şeyma Bobaroğlu, Ümit Tuncer ve Yasemin Tanrıverdi’nin eserleri yer alıyor. Tel: (0212) 233 22 38