Kısa kısa...

Dünya
4 Mart 2009 Çarşamba

Başir’le Vals’e bir ödül daha

Oscar’lardan umduğunu bulamayan Ari Folman’ın İsrail yapımı animasyon filmi ‘Başir’le Vals’, Fransa’nın en önemli sinema ödülü olan Cesar’larda En İyi Yabancı Film Ödülü’nü kazandı.

Paris’teki Chatelet Tiyatrosu’nda ödülü alan Ari Folman yaptığı konuşmada “Bu film bir tutkuyla ve sabırla yapıldı. Sinema için –ve aynı zamanda barış için- yapıldı diyebiliriz. Filmin mesajı ise sabırlı olmak, başkalarına inanmak, sevgi ve barışa olan inancını kaybetmemek,” dedi.

Cannes Film Festivali’nin favorilerinden biri olan film, sadece Fransa’da 500.000 kişi tarafından sinemada izlendi.

İran’dan İnterpol’e “Olmert’i tutuklayın” çağrısı

Tahran Savcılığı, İsrail Başbakanı Olmert, Savunma Bakanı Barak, Dışişleri Bakanı Livni ve on iki diğer İsrail lideri hakkında, İsrail’in Gazze operasyonu hakkında uluslararası hukuku çiğnemek ve “savaş suçu” işlemek iddiasıyla dava açtı. Savcı, İnterpol’a bu isimler için tutuklama emri çıkartma çağrısında bulundu. İran haber ajansı IRNA, ayrıca savcılığın 100 kadar İsrailli hakkında ‘savaş suçu işleyip işlemediğinin’ soruşturmasını yaptığını açıkladı.

“Deli”ye Yahudi’yi öldürmeye teşebbüsten para cezası

Yemen mahkemeleri, Yahudi bir Yemenliyi öldürmeye teşebbüsten yargılanan Yemenli’yi “akıl sağlığı yerinde değil” diyerek 250.000 dolarlık para cezasına çarptırdı. Geçtiğimiz Aralık ayında öğretmen Moşe Nahari’nin vurulması, Yemen’de antisemitizmin artması endişesini doğurmuştu. Nahari’yi vuran emekli pilot Abdel Aziz al-Abdi mahkemede “deli” olarak kabul edilip sadece para cezasına çarptırıldı.

 

Türk kafe sahibi Yahudi ailelerden özür diledi

İsrail’in Gazze operasyonu sürerken, Yeni Zelanda’nın Invercargill kentinde, kafesine gelen iki İsrailli kadın ve çocuklarına yemek vermeyi reddedip kovan Mevlana Cafe’nin sahibi Mustafa Tekinkaya özür dileyip İsraillileri kafesine davet etti. Hakkında soruşturmalar açılan Tekinkaya, kovduğu İsrailli Natalie Bennie’den geçtiğimiz hafta şahsen özür dilerken, İsrail’e dönen Tamara Shefa’ya da özrünü mektupla iletti. Tekinkaya’nın kendisini yeniden işyerine davet ettiğini belirten Bennie, “Dürüst olmak gerekirse, yanımda kocam ya da onun gibi birisi olursa yine giderim. Konunun sonunda çözülmüş olması rahatlatıcı. Kişisel olarak buluşunca, onun da bir insan olduğunu gördüm. Herkes şaşırabilir ve bunun bir şaşkınlık olduğunu umuyorum” dedi.