İsrail’in ilk kadın komiseri

İsrail’de ilk kez büyük şehir karakollarından birinin komiserliğine bir kadın atandı

Dünya
4 Mart 2009 Çarşamba

İsrail’de, Binbaşı Ahuva Tomer ilk kez büyük bir karakola komiser olan kadın olarak İsrail tarihine geçti. Tomer, 500 resmî görevli ve polisten oluşan Hayfa Karakolu’nun komiseri oldu. Yardımcılığına ise yine bir bayan olan Etti Meirson atandı.

Tomer, İsrail güvenlik güçlerinde kadınlar için ikinci kez bir ilke imza atıyor. 1997 yılında, Tomer daha küçük çaptaki Nahariya Karakolu’nun şefi olduğunda yine ülke tarihinde bir ilk olmuştu.

Ancak, Tomer’in Nahariya’daki görev süresi kendisi ve eşine karşı öne sürülen, engelli bir çocuğa para için komplo kurmak iddiası yüzünden kısa sürmüştü. Tomer ayrıca, eşinin piyasadaki rakipleri ile ilgili polisten bilgi alarak konumunu istismar etme iddiasıyla suçlanmıştı. Yaklaşık altı yıl süren bir mahkeme süresinden sonra çift haklarındaki tüm iddialardan aklanarak çıktı.

Davanın sonuçlanmasından sonra, Tomer polislik görevine Hayfa’da komiser yardımcısı olarak devam etti. İkinci Lübnan Savaşı’nda aynı göreve devam eden Tomer, son iki yılda Kuzey Polis Bölgesi’nde operasyon şefi olarak görev aldı.

Binbaşı Tomer yaşıtları arasında hayranlık duyulan ve profesyonel olarak nitelendirilen biri. Meslektaşları onun özellikle güvenlik güçlerindeki kadınların saygınlığını arttırdığı görüşünde.

Sahil Bölgesi Kumandanı Roni Attia, Tomer’in atamasını överek düşüncelerini “İsrail’de ilk kez bir kadın subay bu kadar büyük bir karakolun başına getiriliyor. Bu, birçok zorluğu olan bir pozisyon, ama o kendinden öncekiler gibi bu zorlukların üstesinden gelecektir,” şeklinde ifade etti.

Hayfa eski Komiseri Binbaşı General Dudu Ben-Atia ise Anakim Bölgesi’nin yardımcı komiserliğine atandı. Tomer’in kuzey bölgesi operasyonları departmanı liderliği olan eski görevini ise Binbaşı General Lior Boker yürütecek.