ABD raporu: Ortadoğu’nun yeni lideri Suudi Arabistan

Dünya
4 Mart 2009 Çarşamba

ABD Ulusal İstihbarat Konseyi’nin yayınladığı rapora göre,  Mısır Arap Devletleri arasındaki eski gücünü kaybetti. Ve Ortadoğu’nun liderliği, krallığın bu yönde herhangi bir çabası olmamasına rağmen, Suudi Arabistan’a geçti. Bu çalışma; ‘’Suudi Arabistan, Mısır ve Ürdün: Bölgesel konular ve ABD’nin Ortadoğu’daki amaçları’’ başlığı altında geçen yaz yapıldı ancak Obama’nın başkanlık koltuğuna geçmesinden sonra yayınlandı.

Ulusal İstihbarat Konseyi kendini ABD istihbarat toplumunun stratejik düşünme merkezi olarak tanımlıyor. Görevlerinden biri, dış politika konularında başkan ve üst düzey karar vericiler için istihbarat tahminleri sağlamak.

Uzmanlara göre Mısır artık Arap dünyasının tartışmasız lideri değildir. Bununla birlikte bölgenin yeni lideri Suudi Arabistan oluyor. Ancak rapora göre Suudi rejimi, İran’ın Arap dünyasında oluşan tehditleri nedeniyle bu rolü kabul etmekte isteksiz görünüyor.

Rapora göre Mübarek yaşlanıyor ve liderliğe devam edecek gücünü yitiriyor. Hükümetteki hiç kimse, oğlu ve Mısır Dış İstihbarat Servisi Başkanı Ömer Süleyman da dâhil olmak üzere, onun yerini almıyor.

Rapora göre, Suudi rejimi, İran’ın gücünün zayıfladığını böylece Irak’ın İran’dan bağımsız bir ülke olduğunu görmek istiyor. Krallık aynı zamanda İsrail ile Filistin’in barış anlaşması imzalamalarını böylece Suudi Arabistan’ın İsrail ile ilişkilerinin düzelmesini istiyor.