ABD’den sonra Avrupa’da 2.Durban Zirvesi’ni boykot hazırlığında

ABD, İsrail karşıtı bir zirveye dönüşmesi beklenen Durban Konferansı’na katılmayacağını açıkladı. Birçok Avrupa ülkesinin de bu kararı takip etmesi bekleniyor

Dünya
4 Mart 2009 Çarşamba

Avrupa Birliği üye ülkelerinin, Nisan ayında gerçekleşecek “Durban Irkçılık Karşıtı Konferans”da yer almayacağını açıklayan ABD’yi izlemesi bekleniyor.

Birkaç ülke konferans katılımını iptal ederken, tecrübeli bir AB diplomatının ifade ettiğine göre tüm AB’nin zirveyi boykot etme ihtimali görece zayıf bir durum.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın geçtiğimiz hafta bildirdiği üzere, İsrail’i eleştirmeye dayalı bir foruma dönüşeceği eleştirmenler tarafından öngörülen BM ırkçılık konferansına katılmayacağı gibi oturumları da düzenlemeyecek. ABD’nin, delegelerinin zirve taslağının içeriğini değiştirmeye yönelik denemelerinin başarısız olmasından sonra bu karara vardığı belirtildi.

Üst düzey Batılı bir diplomat ise bazı AB üyesi ülkelerin ABD’nin kararına tepkisiz kalmaktan rahatsız olacağını belirtti.

20-25 Nisan arasında Cenevre’de yapılacak olan Irkçılığa Karşı Dünya Konferansı’na İsrail ve Kanada katılmayacağını daha önceden duyurmuştu.

BM’deki kaynaklar Suriye ve İran’ın zirve taslağı üzerine ABD heyetiyle olan görüşmelerde tavizsiz müzakere tutumunda olduğunu belirtti. BM’deki ABD Elçisi Susan Rice Cenevre’de yapılan tartışmalarda önemli bir rol aldı.

ABD Durban-2 Irkçılık Zirvesi’ni boykot ediyor

Konferans, Güney Afrika’nın Durban şehrinde 2001 yılında gerçekleşen ihtilaflı konferansa bir devam olma niteliğini taşıyor. 2001’deki konferansa Ortadoğu çatışmaları ve köleliğin vasiyeti tartışmaları damga vurmuştu. ABD ve İsrail, İsrail’i eleştirmeye yönelik olan ve Siyonizmi ırkçılığa benzeten taslağın görüşmelerinin sekizinci gününde, süreç tamamlanmadan önce görüşmeleri terk etmişti.

ABD Başkanı Barack Obama’nın yönetimi katılım ile ilgili bir karara varmadan önce müzakereleri değerlendirme kararı aldı. ABD katılımının iptali ile ilgili kararı geçtiğimiz hafta ABD Dışişleri Bakanı Clinton, İsrail’i de içeren ilk Ortadoğu gezisi için hareket ettiğinde açıklandı.

Zirve ile ilgili bir Amerikan heyeti geçen ay görüşmelere, müzakerelere katılmıştı. Ancak üst düzey bir kaynağın belirttiğine göre, taslağın içeriği ile ilgili kararlar hazırlık aşamasında dahi ve “kötü hale gelmesi” ABD’yi konferans ile ilgili ilişkisini bitirme yönünde harekete geçirdi. Bir başka yetkili ise konferans için hazırlanan son belgeyi  “ABD tarafından kurtarılamaz” olarak tanımlandı.

Amerikan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Robert Wood, konuyla ilgili olarak “Konferansın sonuç bildirgesi, kötüden beter bir hale gelmiş ve taslak metin ise kurtarılamaz bir durumdadır. Sonuç olarak ABD ne bu metin için daha fazla müzakereye katılacak ne de bu metne dayanan bir konferansta yer alacak. Bu metne dayanan bir konferans ırkçılıkla ilgili süregelen problemi açıkça konuşma fırsatını boşa harcamış olacaktır,” dedi. Woods,  ülkesinin, ırkçılık ve ayrımcılık problemlerine yapıcı bir şekilde yaklaşacak Cenevre merkezli olumlu bir metne her zaman açık kalacağını da sözlerine ekledi.

Eleştirmenlerin belirttiğine göre Arap devletleri Nisan ayındaki konferansı İsrail’e saldırmak amacıyla bir forum olarak kullanacak ve sonuç bildirgesine İsrail’in konuşma ve din özgürlüğünün kısıtlanmasına neden olduğunu öne sürecekler.

İsrail’in Haaretz Gazetesi ise konferans için oluşturulan taslak kararların İsrail’i işgalci ve ırkçı politikalar yürüten bir devlet olarak tanımlayacağı bilgisini açıkladı Bir BM yetkilisinin Haaretz’e bildirdiğine göre ABD, zirvede oylamaya sunulacak olan kararları oylayan devletlerle temasını kesti.

Durban’da düzenlenen 2001 Irkçılığa Karşı Dünya Konferansı, ırk ayrımı, yabancı düşmanlığı ve hoşgörüsüzlük gibi hassas konularda ülkelere başvurabilecekleri detaylı çözümler sunmak amacıyla yapılmıştı.

İsrail ve ABD, İsrail’i ırkçı, hükümetinin ayrımcılık yaptığı bir devlet olarak niteleyen fakat daha sonra metinden çıkarılan taslağı protesto amacıyla görüşmelerden çıkmıştı.