Aşkelon’a düşen füzeler ‘geliştirilmiş’ Grad roketleri

Geçtiğimiz cumartesi günü toplam yedi roket Gazze ‘den İsrail’in sivil yerleşim bölgelerine fırlatıldı

Dünya
4 Mart 2009 Çarşamba

Negev Bölgesi’ni hedef alan Filistin roketleri hafta sonunda da devam etti. Uzmanlar Aşkelon’a düzen Grad roketlerinin, Gazze’den daha önce fırlatılanlara kıyasla daha büyük zarar verebilecek yeni ve geliştirilmiş modeller olduğunu belirtti. Roketlerden biri güneyde bir okula isabet ederek, okulu her türlü kurşundan koruma amaçlı yapılmış güçlendirmeyi aşmayı başardı. Pazar günü de devam eden saldırıda bir füze Sderot’ta bir evin arka bahçesine düşerek hasar yarattı.

İsrail güvenlik güçleri, Cumartesi akşamı yaptığı açıklamada, İsrail’in Gazze operasyonunu bitirmesinden bugüne kadar geçen sürede Gazze’den İsrail’in güneyine 64 roket fırlatıldığını, bu roketlerin dört kişinin hafif yaralanmasına, on dört kişinin de şoka bağlı ruhsal sorunlar yaşamasına neden olduğunu açıkladı.  Aşkelon’a ulaşan Grad roketleri, 14 km menziline ve geniş zarar verme kapasitesine sahip. Roketlerin bu özellikleri, Cumartesi akşamı gerçekleştirilen saldırıda açıkça gözlemlendi.  Her bir roketin fırlatılmadan önce yerde hareket ettirilebilmesi için iki traktör gerekiyor.

Bir kassam Eşkol Bölgesi’ne düşerken, bir başka füze de Aşkelon’a isabet etti. Saldırılarda hiçbir yaralanma ve hasar rapor edilmedi. Aşkelon yönetimi, okulların her zamanki gibi derslere devam edeceğini açıkladı.