Netanyahu İsrail’in tüm taahhütlerini yerine getirecek

İsrail’in Başbakan Adayı Binyamin Netanyahu, Ortadoğu Elçisi George Mitchell’ın İsrail ziyareti sırasında, eski hükümetin verdiği tüm sözleri ve uluslararası yükümlülükleri yerine getireceğini açıkladı

Dünya
4 Mart 2009 Çarşamba

Likud Lideri Binyamin Netanyahu Perşembe günü ABD’nin Ortadoğu Elçisi George Mitchell’la yaptığı görüşmede, eski hükümetin verdiği tüm sözleri ve uluslararası yükümlülükleri yerine getireceğini açıkladı.

Binyamin Netanyahu’nun yaptığı bu açıklama, ABD ve birlikte bir koalisyon hükümeti kurmaya çalıştığı Merkez Kadima Partisi Lideri Tzipi Livni ile olumlu bir mesaj olarak algılandı. Mitchell ile Tel-Aviv’de görüşen Netanyahu, hükümet kurulduktan sonra İsrail’in uluslararası politikasını yeniden gözden geçireceğini ve yeni hükümetin kendi yöntemleriyle Filistinlilerle barış konusunda çalışmalara başlayacağını belirtti. “İsrail’in tüm uluslararası sözlerini yerine getireceğiz” diyen Netanyahu bu sözlerin neler olduğuna dair detaylı bir açıklama ise yapmadı.  İsrail’in Filistinlilerle ilgili taahhütleri arasında Yol Haritası, Batı Şeria yerleşim inşası ve George W. Bush Hükümeti’nin öne sürdüğü “iki devletli çözüm” yer alıyor.

Mitchell Perşembe günü Türkiye’den İsrail’e gitmiş ve Netanyahu’yla görüşmeden önce Livni ile görüşmede bulunmuştu.  Gazze olayları sırasında İsrail ve Türkiye arasındaki gerilime rağmen, Mitchell iki ülkenin işbirliğinin Ortadoğu barışı için çok önemli olduğunun altını çizdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la Ankara’da görüşen Mitchell, İsrail’le güçlü ilişkileri olan demokratik Türkiye’nin barış için çok önemli bir rolü olduğunu vurguladı. Türkiye, Mısır ve Fransa ile birlikte Ortadoğu barışı için arabuluculuk rolünü üstlenmişti.