AKUT soruyor: “Yarına hazır mıyız?”

Şişli Belediyesi ve AKUT’un ortak çalışması olan “Yarına hazır mıyız?” paneli Astoria Alışveriş Merkezi’nde gerçekleşti. Sunumu, Şişli ilçesine bağlı okullardan 200 kadar öğrenci izledi

Toplum
25 Şubat 2009 Çarşamba

Salvo KOHEN

İlk ve orta öğretim öğrencilerini depreme karşı bilinçlendirmeyi ve olası bir deprem anında neyi, nasıl yapmaları gerektiği panelde aktarıldı. İlk olarak sözü AKUT Başkanı Nasuh Mahruki aldı. Mahruki, “Toplumumuzda afete hazırlık konularında genel olarak eksik, yetersiz, hatta ölümcül olabilecek yanlış bilgiler mevcut. Biz de AKUT olarak bunun üstesinden gelmeye çalışacağız” dedi. Mahruki, AKUT’un “gönüllülük ve karşılıksız yardımseverlik” ilkeleriyle yaklaşık 13 yıldır görevinin başında olduğunu belirterek sözlerine devam etti. 2008’in haziran ayına kadar 453 arama ve kurtarma çalışmasında 722 insanın hayatının kurtarılmasında ve normal yaşam koşullarına nakledilmesinde aktif görev aldıklarının altını çizdi. Söz konusu deprem anında can kaybını en aza indirgemek ve halkı karşı karşıya olduğumuz deprem gerçeğine karşı bilinçlendirmek ile ilgili projelerinin olduğunu belirterek konuşmasına son verdi.

Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ise, “bilgi eksikliği depremden daha büyük bir tehlikedir” dedi ve örnek olarak 1999’daki Marmara Depremi’ni gösterdi. “Üniversitelerin ve bilim kuruluşlarının yaptığı araştırmalar, İstanbul’un muhtemel bir deprem ile karşı karşıya olduğunu gösteriyor” dedi.

Astoria Alışveriş Merkezi Genel Müdürü Ümit Teoman, böyle bir panele ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduğunu belirtti. Panel, AKUT eğitmeni Yaşar Özen’in deprem sırasında yapılması gerekenler hakkında yaptığı sunum ile AKUT görevlilerinin deprem öncesinde alınması gereken önlemleri açıklamalarıyla sona erdi. Şişli Belediyesi’nin arama ve kurtarma aracı alışveriş merkezi önünde sergilenerek öğrencilere ve halka tanıtıldı.

Etkinliğin sonunda Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül öğrencilerle fotoğraf çektirdi ve konukların sorularını yanıtladı.