Haftanın izi

Guatemala'dan Kırgızistan'a, Kosova'dan Vietnam'a haftaya damgasını vuranlar...

Karel VALANSİ Diğer
25 Şubat 2009 Çarşamba

Amerika

• ABD: Clinton Çin’de

Çin’in başkenti Pekin’de Devlet Başkanı Hu Jintao ve Başbakan Wen Jiabao ile görüşen ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Çin ile küresel ekonomik kriz, iklim değişimi ve güvenlik konularında stratejik ve ekonomik diyalog konusunda ilke anlaşmasına vardığını açıkladı.

• Ekvator: ABD karşıtlığı artıyor

Ekvador Dışişleri Bakanı Fander Falconi, ülkenin içişlerine karışmakla suçlanan ABD Büyükelçi Sekreteri Mark Sullivan’a ülkeyi terk etmesi için 48 saat süre tanındığını bildirdi. Böylece Ekvador, iki hafta içinde ikinci kez bir Amerikalı diplomatı sınır dışı etme kararı aldı.

• Guatemala: Küba’dan özür

Küba’yı ziyaret eden Guatemala Devlet Başkanı Alvaro Colom ülkesinin, 1961’de CIA’in başlattığı ve Fidel Castro’yu devirmeyi amaçlayan “Domuzlar Körfezi” operasyondaki rolü için özür diledi. Başarısız olan operasyonda CIA, Castro karşıtı Kübalıları Guatemala’da eğitmişti.

Afrika

• Sudan: Darfur’da yine çatışma

Darfur’da, Sudan Hükümeti ile isyancı Adalet ve Eşitlik Hareketi imza attığı iyi niyet anlaşmasına rağmen çatışmalar sürüyor. Günümüze kadar 300 bin kişinin öldüğü tahmin edilen çatışmalarda bu hafta da on yedi militan ve on bir Sudan askeri öldü.

• Somali: Askeri üsse saldırı

İsyancı militanlar Afrika Birliği barış askerlerinin başkent Mogadişu’da kullandıkları askeri üsse saldırdılar; on bir Burundi askeri hayatını kaybetti.

Asya

• Pakistan: İç savaş devam ediyor

Sünniler ile azınlıktaki Şiiler arasında çatışmalara sahne olan Dera İsmail Han kentinde, silahlı saldırıda öldürülen bir Şii liderin cenaze töreni sırasında düzenlenen bombalı saldırıda 25 kişi öldü, 60 kişi yaralandı. Pakistan ordusu, Afganistan sınırında on dört Taliban militanını öldürdüğünü duyurdu. Svat bölge yöneticilerinden Kuşal Han ise Taliban tarafından kaçırıldı. Svat Vadisi’nde kontrolü ele geçirmek isteyen hükümet geçtiğimiz hafta bölgede şeriat ilan etmişti. Bu gelişme ülke genelinde büyük endişe yarattı. Kadın hakları savunucusu Sheema Kermani “Svat, Karaçi’den o kadar da uzak değil” dedi.

• Kırgızistan: Manas kesin kapatıldı

Kırgızistan’daki Manas üssünün kapatılması üzerine görüşmelerde bulunan NATO’ya üye ülkeler, Tacikistan ve Özbekistan ile anlaştı. Afganistan’a sınırı olan bu iki Orta Asya ülkesi, Taliban’a karşı yürütülen NATO operasyonu için askeri olmayan malzeme sevkiyatında topraklarının kullanılmasını kabul etti. NATO kuvvetlerine Afganistan’ın Pakistan sınırından da yardım sağlanıyor.

• Çin: Grizu patlaması

Çin’de bir kömür ocağında grizu patlaması meydana geldi. 73 işçi öldü, 113 işçi yaralandı. 2007 yılından beri kömür ocaklarında meydana gelen kazalarda ise toplam 3786 kişi öldü.

• Vietnam: Yeni bir kuş gribi vakası

23 yaşındaki bir kadın ölümcül kuş gribi H5N1’den öldü. on ilde de kümes hayvanlarında kuş gribi görüldü.

Avrupa

• Kosova: Rusya’dan yeşil ışık

Sırbistan Devlet Başkanı Boris Tadiç, Kosova’nın egemen bir ülke sayılamayacağını ifade ederek, ülkesinin hiçbir zaman Kosova’nın bağımsızlığını tanımayacağını açıkladı. Kosova Başbakanı Haşim Taçi ise Rusya’nın, Kosova’nın bağımsızlığını tanıyacağını söyledi.

• Almanya: G-20’ye hazırlık

G-20’nin AB üyesi liderleri Londra’da 2 Nisan’da düzenlenecek G-20 zirvesi için ortak tutum belirlemek amacı ile Berlin’de bir araya geldi. Liderler küresel finansal sistemde köklü dönüşümler gerektiğinde anlaşmaya vardı. Buna göre finansal piyasalar ve ürünler çok daha sıkı denetime tabi tutulacak.

Ortadoğu

• Suriye: Nükleer tesis

BM’ye bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, İsrail’in 2007 Eylül’ünde vurduğu binanın bir nükleer tesis olduğu tezini doğruladı. Kurum, Suriye’deki bu tesisten alınan örneklerde yeni uranyum izleri bulduğunu ve Suriye’nin iddia ettiği gibi İsrail’in attığı füzelerden kaynaklanıyor olma olasılığının düşük olduğunu açıkladı.

• Irak: Maliki’nin seçim zaferi

31 Ocak’ta yapılan yerel seçimlerin kesin sonuçlarına göre Başbakan Nuri El Maliki’nin desteklediği Hukuk Devleti koalisyonu, seçilerin yapıldığı on dört vilayetten dokuzunda zafer elde etti.

Haftanın Sözü

“Kırgızistan’da hiçbir ülkenin askeri üssüne ihtiyacımız yok. Biz her zaman Rusya ile birlik olmanın savunucusu olduk.”

İshak MASALİYEV

Kırgız Komünist delege, ülkesinin neden ABD askeri üssünü kapatma kararı aldığını açıkladı. Başkent Bişkek’in hemen dışında bulunan ve ABD’nin sekiz yıldır kullandığı Manas, Orta Asya’daki tek Amerikan üssü. Afganistan’a uçakla 1,5 saat mesafedeki üs, Amerikan ve NATO askerleri için önemli bir sevkiyat merkezi görevini görüyordu. Kırgız Hükümeti iki olay arasında bir bağlantı olmadığını iddia etse de üssün kapatılma kararı, Rusya’nın bu ülkeye 2 milyar Dolar yardım sözü vermesinden hemen sonra alındı.