Kısa kısa...

Dünya
25 Şubat 2009 Çarşamba

Kudüslü Hıristiyanlardan Papa’ya “gelme” çağrısı

Kudüs’te yaşayan Hıristiyanlar, Papa’ya bir çağrıda bulunarak Mayıs ayında düzenlemeyi planladığı İsrail gezisini iptal etmesini istedi. Yaklaşık 40 eylemcinin kaleme aldığı mektupta, Papa’nın İsrail’e yapacağı gezinin, bu ülkenin imajına olumlu katkı sağlayacağı ve İsrail işgali altındaki Filistinlilerin yaşadığı sıkıntıların göz ardı edileceği dile getiriliyor. Mektupta, ayrıca Papa’nın ziyaretini belli ön koşulların yerine getirilmesine bağlanması da isteniyor. Bu koşullar da, özellikle Kudüs’teki Hıristiyan ibadet yerlerine ulaşım ve girişlerin kolaylaştırılması ile kiliselerden vergi alınmaması olarak belirtiliyor. Papa’nın 8-15 Mayıs tarihleri arasında Batı Şeria, Ürdün ve İsrail’i kapsayacak bir gezi yapması bekleniyor.

 

Yemenli aile gizlice göç etti

Yemenli bir Yahudi ailesi, düzenlenen gizli bir operasyonla geçtiğimiz hafta İsrail’e getirildi. Yetkililer güvenlik nedenleriyle on kişilik ailenin nasıl kurtarıldığına ilişkin ayrıntı vermekten kaçındı. Yemen’in Raida kentinde yaşayan Ben Yisrael ailesi, birçok kez antisemit saldırılara hedef olmuş ölümle tehdit edilmiş, birkaç hafta önce evlerinin avlusuna bomba dahi atılmıştı.

Raida Yahudi Cemaati’nin başkanlığını yapan Said Ben Yisrael ve ailesi, Yahudi Ajansı yetkilileri tarafından şimdilik yerleşecekleri Beit Shemesh’e götürüldüler.

Günümüzde Yemen’de 280 Yahudi yaşıyor. Yemen Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salah’ın himayesinde yaşamalarına rağmen Yemen Yahudileri yönelik antisemit saldırılar son yıllarda kontrol altına alınamaz oldu. Geçtiğimiz Aralık ayında 9 çocuk babası Moshe Yaish Nahari, radikal dinci kesimler tarafından öldürülmüştü.

Suudi kabinesinde ilk kadın

Suudi Arabistan’da Bakanlar Konseyi’ne ilk kez bir kadın atandı. Suudi Kral Abdullah, geçtiğimiz hafta kabinede bazı değişiklikler yaptı. Bu değişiklikler arasında en göze çarpan, Kadın eğitiminden sorumlu devlet bakanı yardımcılığına atanan Nur Al-Fayez oldu. CNN televizyonuna bir açıklama yapan Al-Fayez, “Bu göreve geldiğimin için çok gururluyum. Ümit ediyorum ki, ülkemin kadınları açtığım yoldan beni takip ederler,” dedi. Uzmanlar, bu atamayı özellikle kadın hakları ve eğitim konusunda atılmış büyük bir adım olarak değerlendirdi.