Vichy Hükümeti Yahudilerin kamplara gönderilmesinden sorumlu

Fransız Danıştayı, 2. Dünya Savaşı’nda Vichy Hükümeti’nin Yahudilerin toplama kamplarına sevk edilmesinden sorumlu olduğunu açıkladı. Bu, şu ana kadar Fransız hükümetinin yahudi soykırımındaki rolüyle ilgili verilmiş en açık ve net karar

Dünya
25 Şubat 2009 Çarşamba

Fransız Danıştayı, Fransa’nın Yahudilerin toplama kamplarına sevkiyatına izin verdiğini ya da bunu kolaylaştırdığını ve ülkede Alman işgal kuvvetlerinin baskısı olmadan Yahudi aleyhtarı zulmün gerçekleştiğini belirtti. Ancak mahkeme aynı zamanda ‘’çekilen bütün acılara karşı mümkün olduğunca’’ tazminat ödendiğini de açıkladı. Yahudi soykırımında Fransa’nın devlet olarak üstlendiği rolün ilk kez ülkenin en yüksek mahkemesi tarafından bu kadar açık ve net bir dilde kabul edildiği bildirildi.

Fransa’da 1942 ve 1944 yılları arasında dönemin Vichy Hükümeti tarafından yaklaşık 76 bin Yahudi trenlere bindirilerek ölüm kamplarına gönderilmişti. Savaş sonrası gelen hükümetlerin işbirlikçi Vichy rejiminin Yahudi soykırımı sırasında oynadığı herhangi bir rolü kabul etmesi on yıllar almıştı.

1995 yılında Fransa eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Yahudilerin gönderilmesinde Fransız Devleti’nin sorumluluğu olduğunu resmen kabul etmişti. Chirac, İkinci Dünya Savaşı’nda Fransa’da yaşananlar için, “Bu kara saatler, tarihimizde sonsuza dek bir leke gibi duracak; işgal kuvvetlerinin işlediği suçlar Fransızlar ve Fransız Devleti tarafından desteklendi” demişti.

Danıştay, Nazi işgali altında bulunan Fransa Hükümetini Yahudi aleyhtarı zulme neden olan sürgünlerden sorumlu buldu.

Fransız Danıştay’ının açıklaması, babası Fransa’dan Auschwitz’e gönderilen bir kadının Fransız Devleti’nden tazminat talep ettiği davaya dayanıyor. Davaya bakan Paris’teki alt mahkeme görüş almak için Fransız Danıştay’ına başvurdu. Söz konusu kadın Alman işgali sırasında ve ertesinde şahsen kendisinin maruz kaldığı acıdan dolayı ayrıca maddi ve manevi tazminat talep ediyor.

Danıştay, Fransa’nın sorumlu olduğunun açıkça görüldüğünü, çünkü “Yahudi düşmanlığının kurbanlarını toplama kamplarına göndermeyi kolaylaştırdığını ya da buna izin verdiğini’’ açıkladı. Kararda, Fransa’nın eylemlerinin sadece işgal kuvvetlerinin baskısı ile gerekçelendirilemeyeceği vurgulanıyor.

Yüksek yargıçlar bununla birlikte Fransız Hükümeti’nin artık bundan sonra yeni tazminat taleplerine tabi tutulamayacağına hükmetti. Bugün Avrupa’nın en büyük Yahudi topluluğu, yaklaşık 500,000 kişi ile Fransa’da bulunuyor.