ABD Kongre üyesi Wexler, Ankara’da temaslarda bulundu

ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Robert Wexler, temaslarda bulunmak üzere Ankara’ya bir ziyaret düzenledi. Wexler, Türkiye’nin Batı’nın ayrılmaz bir parçası olduğunu dile getirdi

Dünya
25 Şubat 2009 Çarşamba

ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Türkiye-Kafkasya Grubu Eş Başkanı Robert Wexler, üst düzey temaslarda bulunmak üzere, geçtiğimiz hafta Ankara’ya bir ziyaret düzenledi. Alman Marshall Fonu Türkiye ofisinin davetlisi olarak Türkiye’ye gelen Yahudi asıllı Wexler, Başbakan Tayyip Erdoğan ve üst düzey bürokratlarla bir araya geldi.

Ankara’dan ayrılmadan önce gazetecilerle bir araya gelen kongre üyesi, Türkiye’nin Batı’nın bir parçası olduğunu vurguladı. Görevi gereği son on yıldır sık sık Türkiye’ye gelen Wexler, “İsrail’in Gazze saldırısı sürerken AK Parti hükümetinin izlediği politikalar nedeniyle Türkiye’nin içinde ve dışında, ‘Türkiye, Batı’nın mı Doğu’nun mu bir parçası?’ tartışmaları başlamıştı. Birileri, Türkiye’nin Batı’ya mı Doğu’ya mı ait olduğunu tartışabilir. Türkiye, kararını uzun süre önce verdi; Batı’nın bir parçası,” dedi. ABD ile Türkiye arasındaki uzun yıllardır süren stratejik ortaklığı hatırlatan Wexler, Türkiye’nin dünya ile ilişkilerini geliştirdiğini, bölgesel çıkarları takip ettiğini dile getirdi.

ABD Başkanı Barack Obama’nın Demokratlar’ın adayı olması için destek veren ilk isimlerden biri olan Wexler, yeni Başkan’ın Başbakan Erdoğan ile bölgesel konularda “çok iyi çalışabileceğini” dile getirdi. Türkiye’nin Hamas’la diyalog kurması ile ilgili olarak da, Türkiye ile ABD arasında “taktiksel farklılıklar olabileceğini” ancak hedefin ortak olduğunu belirtti. Bölgede “barışa dayalı iki devletli çözüm”e ulaşmanın önemini vurgulayan Wexler “Taktik farklılıklar ikili ilişkileri zehirlemez” dedi.

Ermeni tasarısı ile ilgili olarak da görüşlerini dile getiren Wexler Başbakan Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Gül’ün, Erivan ile yürüttüğü ilişkileri çok ‘cesur’ olarak nitelendirdi.  Her fırsatta “Kongre, Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin başarılı bir şekilde normalleşmesine yoğunlaşmalı” önerisini dile getiren Wexler, iki ülke arasında artan diplomatik temasların tasarıya karşı en büyük kanıt olduğunun altını çizdi.