Mısır turizmine bir bomba daha

Geçtiğimiz pazar günü Kahire’de gerçekleştirilen bir bombalı saldırıda bir Fransız turist hayatını kaybetti, yirmiden fazla kişi yaralandı. Mısır’ın en turistik bölgelerinden biri olarak gösterilen tarihi Khan el-Khalili Çarşısı’nda patlayan bombanın el yapımı olduğu belirtildi.

Dünya
25 Şubat 2009 Çarşamba

Mısır’ın en büyük gelir kaynaklarından biri olan turizmi hedef alan saldırının Mısır’ın İsrail’in Gazze operasyonunda izlediği politikaya karşılık gerçekleştirildiği tahmin ediliyor. Geçmişte de ülkenin turistik bölgelerinde terör saldırıları meydana gelmişti ancak üç yıldır turistlere yönelik bir eylem olmamıştı.

Mısır 90’lı yıllardan beri turistlere yönelik terör saldırılarından büyük yaralar alıyor. 1997 yılında 50 turistin hayatını kaybettiği büyük saldırının ardından Mısır’da büyük bir operasyon gerçekleştirilmiş ve terör örgütünün eylem kabiliyeti büyük ölçüde ortadan kaldırılmıştı. Ancak 2004 yılı ile birlikte saldırılar yeniden başladı ve 2004-2006 yılları arasında 120 kişi hayatını kaybetti.

Geçen Pazar günü teröristlerin turistlere yönelik son saldırısının hedefi olan Khan ei-Khalili Çarşısı da daha önce Nisan 2005’te bir intihar saldırısı yaşamış, bu olayda biri Fransız, diğeri Amerikan iki turist hayatını kaybetmişti.

Mısır’ın Gazze politikası nedeniyle gerçekleştirildiği belirtilen saldırının, Mısır’ın Gazze ile bağlantısını sağlayan Rafah Sınır Kapısı’nı geçici bir süreliğine de olsa yeniden açtığı güne gelmesi dikkat çekti. Birçok grup Mısır’ı İsrail operasyonu sırasında Rafah kapısını kapalı tuttuğu için eleştiriyordu.