Türkiye de Londra Konferansı'na katıldı

Dünya
25 Şubat 2009 Çarşamba

Türkiye adına Londra’daki konferansa katılan ve deklarasyonu imzalayan AKP Antalya milletvekili Prof. Dr. Yusuf Ziya İrbeç, konuyla ilgili olarak Şalom’a verdiği demeçte önemli açıklamalarda bulundu. Her türlü hoşgörüsüzlüğe karşı olduklarını belirten İrbeç BM’nin öngördüğü kültürler arası diyalogun desteklediklerini dile getirdi. “Burada hedef ayrımcılığa karşı mücadeledir. Hepsiyle mücadele edecek bir forum şarttır. İslamofobia dâhil her türlü ayrımcılığa karşıyız. Deklarasyona bunun da eklenmesi için çalıştık,” diyen Prof. İrbeç, konuyla ilgili sözlerini şu şekilde sürdürdü;

“Herhangi bir dine veya kültüre karşı husumet duyulması tamamen yanlış. İsrail Devleti ile Yahudilerin aynı kefeye konması yanlıştır. Her devlet hata yapabilir. Bir yerde yapılan bir hatanın bütün bir inanç sistemine mal edilmemesi gerekir.  İsrail Hükümeti’nin yaptıkları nedeni ile antisemitizm yapılması yanlıştır. Bununla mücadele edilmesi gerekiyor. Devletler bu mücadeleye destek veriyor. Yahudi düşmanlığı konusunda Başbakanımız da çok net tavır koydu.”

Devletin nefret suçları ile mutlaka mücadele etmesi gerektiğini savunan İrbeç, “Nefret suçları ile hukuk içerisinde mücadele etmek gerekiyor. Düşmanca yaklaşımların düzeltilmesi yönünde adım atılması bir devletin temel görevlerindendir,” dedi. İrbeç ayrıca konferansta internet suçları ile ilgili bir rapor oluşturulduğunu belirtti.

AKP Milletvekili İrbeç, Türkiye’nin 2005 yılında kurulan ‘Bir arada Yaşama Vakfı-Coexistence Trust” ile de ortak çalışmalar yapacağını ifade etti. Ürdün-İngiliz inisiyatifi olan kuruluş Yahudi ve Müslüman milletvekilleri ile uzmanlardan oluşuyor. Kuruluşun amacı ise iki dine mensup halklar arasındaki diyalog ve işbirliğini arttırmak.