Koalisyon çabaları şimdilik sonuçsuz

Geçtiğimiz hafta İsrail Devlet Başkanı Peres’den hükümet kurma görevini alan Likud lideri Netanyahu’nun, ulusal birlik koalisyonu kurmak için yaptığı ilk tur görüşmeler sonuçsuz kaldı. Kadima ve İşçi Partisi, muhalefette kalacaklarını açıkladı

Dünya
25 Şubat 2009 Çarşamba

İsrail’de hükümet kurma görevinin Likud lideri Binyamin Netanyahu’ya verilmesinin ardından, Netanyahu, Kadima Başkanı rakibi Tzipi Livni ile bir araya geldi. Pazar akşamı gerçekleştirilen ilk toplantıdan sonra Livni, koalisyona katılmayıp, muhalefette kalacaklarını açıkladı. Livni, “Netanyahu bir toplantı daha istedi, ben de kabul ettim. Bana göre, toplantı hiçbir şey değiştirmedi” diye ekledi. Livni ayrıca, barış süreci ve Filistinlilerle görüşmeler açısından iki partinin duruşu arasında hala büyük farklılıklar olduğunu vurguladı.

Netanyahu ise görüşmenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Livni’ye de söylediği üzere, İsrail’in karşı karşıya olduğu tehditlerle mücadele etmek için milli bir birlik oluşturmaya çalışacağını, halkın iradesinin de bu yönde olduğunu belirtti. Kadima ve Likud arasındaki ayrılıklara işaret eden Netanyahu, yine de bu farklılıkların iyi niyetle aşılabileceğine inandığını ekledi. Kadima’nın böyle bir birlik hükümetinin önüne taş koyması halinde dahi bir yolunun bulunacağını ve birliğin sağlanacağını söyledi.

Barak ile özel görüşme

Pazar günü Kadima lideri Livni ile olan başarısız görüşmesinden sonra İşçi Partisi lideri Ehud Barak ile görüşen, atanmış başbakan adayı Binyamin Netanyahu geniş bir birlik hükümeti kurmak için seçeneklerini değerlendiriyor.

Pazartesi sabahı bir araya gelen ikilinin özel görüşmesi Kudüs’te bir otelde gerçekleşti. İşçi Partisi yetkililerinin açıklamasına göre Pazar akşamı Barak, Netanyahu liderliğindeki koalisyonda yer alma seçeneğini inceliyordu. Barak, Savunma Bakanı’nın İşçi Partisi’ni muhalefette yönetmek istediğini belirtirken açıklamaları keskin bir dille reddetti. Kıdemli bir parti yetkilisi ise “Bibi’nin şu an oluşturmaya çalıştığı gibi bir hükümette yer alma şansımız çok düşük” açıklamasını yaptı.

Pazartesi sabahı gerçekleşen görüşmenin ardından Ehud Barak, partisinin muhalefette kalacağını açıkladı. Barak, “Seçmenlerimiz, oyları ile bizi muhalefette bıraktı. Biz de öyle olacağız,” dedi. Barak, ilerleyen günlerde Netanyahu ile yeniden bir araya geleceğini de ekledi.

Lieberman, Dışişleri Bakanlığını istiyor

Bu arada koalisyonun kilit ismi olarak nitelendirilen Evimiz İsrail Partisi’nin lideri Avigdor Lieberman’ın İsrail Dışişleri Bakanlığı’na talip olduğu öğrenildi. İsrail’in eski ABD elçisi ve Evimiz İsrail milletvekili Danny Ayalon, Lieberman’ın dışişleri bakanlığı için ideal aday olduğunu iddia etti. Ayalon, Lieberman’ın iyi bir analist ve stratejik düşünen bir kişi olduğunu, bire bir görüşmelerde etkileyiciliğini ve İngilizcesi’nin çok iyi olduğunu vurguladı. Ayalon, Araplar dâhil olmak üzere çeşitli ülkelerden elçiler ile görüştüğünü, kimsenin Lieberman’ın dışişleri bakanı olmasına itiraz etmediğini ekledi.

Partinin koalisyon müzakerecisi Staz Meseznikov da dar kapsamlı bir koalisyonda Lieberman’ın istediği bakanlığı alacağından emin olduğunu söyledi.

İsrail’de koalisyon görüşmeleri devam ederken Avigdor Lieberman adaşı ABD Senatörü (ve 2000 seçimlerinde Demokrat Parti’nin Başkan Yardımcısı Adayı) Joe Lieberman ile bir görüşme yaptı.

Görüşmenin Joe Lieberman’ın talebiyle yapıldığı, Amerikan Senatör’ün İsrail koalisyonunda önemli bir yer edinmesi beklenen Evimiz İsrail liderinin görüşlerini daha iyi anlamak amacı ile bu görüşmeyi istediği öğrenildi.