İsrail Genelkurmayı’ndan “Mizrahi” özrü

İsrail’in önde gelen gazetelerinden Jerusalem Post’ta yer alan bir habere göre, İsrail Ordusu Genelkurmay Başkanı Gabi Aşkenazi Perşembe günü Orgeneral İlker Başbuğ’u arayarak, Kara Kuvvetleri Komutanı Avi Mizrahi’nin sözlerinden dolayı özür diledi.

Şalom
20 Şubat 2009 Cuma

Habere göre İsrail Genelkurmay Başkanı Aşkenazi, Türk meslektaşı ile yaptığı görüşmede, Tümgeneral Mizrahi’nin sözlerinin İsrail Ordusu’nun resmi görüşlerini yansıtmadığının garantisini verdi. Aşkenazi, İsrail’in son yıllarda Türk Ordusu ile geliştirdikleri stratejik ilişkiye de çok önem verdiğini sözlerine ekledi.

İki ülke ordusunun işbirliği birçok alanda kendini gösteriyor. Türkiye, İsrail Savunma Sanayi’nin önde gelen önemli müşterilerinden biri olarak dikkati çekerken, Türk pilotları da İsrail Hava Kuvvetleri’nin verdiği çeşitli eğitimlerden faydalanıyor. İki ülke ordusu ayrıca her yıl ortak tatbikatlar düzenliyorlar.

İsrail Ordu Sözcüsü de konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada General Aşkenazi’nin, Türk meslektaşı ile görüştüğü ve Tümgeneral Mizrahi’nin sözlerinin ordunun görüşünü yansıtmadığını ilettiği belirtildi. Ayrıca Mizrahi’nin resmi bir açıklama yapacak bir pozisyonda olmadığı, ordu komutanlarının sadece askeri ve güvenlikle ilgili konularda görüş bildirmeye yetkisi olduğu de vurgulandı.

İsrail Genelkurmay Başkanı Aşkenazi’nin Türk Ordusu’na konuyla ilgili bir de mektup göndereceği belirtildi.