Lieberman Başbakanlık için Netanyahu’yu önerdi

Evimiz İsrail Partisi Başkanı Lieberman, Perez’e “Üç parti de dâhil olmak üzere geniş bir koalisyon kurma görevinin lideri Netanyahu olmalıdır” dedi. Meretz ise hiçbir adayı önermedi.

Şalom
20 Şubat 2009 Cuma

İsrail Devlet Başkanı Şimon Perez ile yaptığı toplantıda Evimiz İsrail Partisi Başkanı Avigdor Lieberman, gelecek koalisyon liderinin Benjamin Netanyahu olmasını önerdi.

İsrail’deki seçimlerden en büyük oy artışı ile çıkan Lieberman Peres ile görüşmesinde ‘Geniş koalisyon’ şartını da ekledi. Lieberman, “Netanyahu başbakan olacak ama bu hem Netanyahu’nun hem de Livni’nin hükümeti olacak. Ayrıca Livni’nin gücün paylaşılmasının bir seçenek olmadığına alışması gerekiyor,’’ dedi.

 

İsrail’in ekonomik ve güvenliği ile ilgili sorunlarının ancak geniş bir koalisyon kurulursa çözülebileceğini açıklayan Lieberman “ Tüm ana partilerin-Kadima, Likud ve Evimiz İsrail’in- oluşturacağı bir hükümet kurulması gerekiyor. Yeni gelen partilerin de katılımını bekliyoruz” dedi.

 

Diğer taraftan Meretz Partisi Başkanı Haim Oron, Perez ile buluşmasında “Netanyahu’yu öneremeyiz çünkü onun fikirleri bizim değerlerimize ters düşüyor, Livni’yi de öneremeyiz çünkü koalisyon kurma gücünün yeterli olduğunu düşünmüyoruz. Kadima ile Evimiz İsrail arasındaki yakınlık da Livni’yi desteklememe nedenlerimizden bir tanesi’’açıklamasını yaparak Peres’e başbakan önerisinde bulunmadı.