Kısa kısa...

Dünya
18 Şubat 2009 Çarşamba

Anne Frank’ın kurtarıcısı 100 yaşında

2.Dünya Savaşı’nda Anne Frank ve ailesini evinin tavan arasında saklayanlardan biri olan Miep Gies, geçtiğimiz hafta 100.yaşını kutladı. Anne Frank’ı saklayan ailenin hayatta kalan son üyesi olan Gies, gördüğü övgüyü hak etmediğini belirtti. Hollanda’da 100.yaş gününü kutlayan Gies, “Bu büyük haksızlık. Bizim gibi Yahudilere yardım eden ve hatta büyük tehlikelerle karşılaşan, bugün adları bile bilinmeyen binlerce insan var” dedi. Gies, 1944 yılında Anne ve ailesinin yakalanmasının ardında, küçük kızın notlarını toparladı ve sakladı. 1947 yılında ise Frank ailesinden hayatta kalan tek kişi olan baba Otto’ya verdi. Anne Frank’ın anıları 1952 yılında kitaplaştırılıp yayınlandı.

Portekiz’de ilk kaşerut damgası

Portekiz’de İspanyol engizisyonundan bu yana ilk kez bir süt ürünü kaşerut damgası aldı. Yüzyıllar sonar ilk kaşerut damgasını alan keçi peyniri, Queijos Braz markasını taşıyor. Markanın sahibi Jose Braz, Porto Başhahamı Daniel Litwak’a başvurarak ürettiği peynir için kaşerut damgası almak istediğini belirtti. Braz, atalarının zorla din değiştirmek zorunda bırakılan Yahudiler olduğuna inandığını dile getirdi. Portekiz, yakın zamanda ilk kaşer şarabına ve zeytinyağına kavuştu. Keçi peyniri, Portekiz Yahudilerinin üçüncü kaşer ürünü oldu.

ABD Yahudilerinden Filistin’e destek posteri

ABD’de “ İşgale karşı Yahudiler” isimli bir grup, New York’un işlek çevre yollarına “Filistin’e özgürlük” afişi astılar. Grup, afişi Brooklyn-Queens Otobanı’na, şehrin girişi sayılan Cross Bronx Otobanı’na ve şehrin içinde 179.Sokak ile Amsterdam Caddesi’nin köşesine astı. Grup, daha öncesinde de İsrail’in Gazze operasyonunu protesto eden bir gösteri düzenlemiş ve operasyonun parasının Amerikan vatandaşlarının vergisinden çıktığını belirtmişlerdi.

Uçak kazasında 2 İsrailli hayatını kaybetti

Geçtiğimiz hafta New York-Buffalo seferini gerçekleştirirken inişe geçtiği sırada bir evin üzerine düşen Continental Hava Yolları’na ait uçakta hayatını kaybedenlerin arasında iki İsraillinin olduğu öğrenildi. Hayatını kaybedenler birinin, ABD’de yaşayan 52 yaşındaki Ruth Harel-Katz, diğerinin Tiberya’dan George Abu-Karem olduğu açıklandı. İsrail’in New York’daki konsolosluğundan bir yetkili gelişmeleri takip edebilmek için kaza yerine giderken, Amerikan havacılık yetkilileri hiç kimsenin kurtulamadığı kaza ile ilgili olarak kalıntıların tanımlanma çalışmalarının devam ettiği açıkladı.