Papa: “Holokost inkârcılığı hoş görülemez”

Katolik-Yahudi ilişkilerinde son haftalarda yaşanan gerilimin ardından, Vatikan’da 60 kişilik Yahudi heyetini kabul eden Papa XVI. Benedict, Holokost’un inkârının kabul edilemeyeceğini söyledi

Kültür
18 Şubat 2009 Çarşamba

12 Şubat Perşembe günü ABD Yahudi kuruluşlarının liderlerini Vatikan’da kabul eden Roma Katolik Kilisesi Lideri Papa XVI. Benedict, yaptığı konuşmada Yahudi soykırımını inkâr etmeyi veya hafife almayı, “asla hoş görülemeyecek ve kabul edilemeyecek bir davranış” olarak niteledi. “Yahudi soykırımı, Tanrı’ya ve insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur” diyen Papa, önümüzdeki baharda İsrail’i ziyarete hazırlandığını söyledi.  Papa XVI. Benedict’in geçen ay, aralarında Yahudi soykırımını inkâr eden Piskopos Richard Williamson’un da yer aldığı Aziz 10. Pius Kardeşliği adlı aşırı sağcı dört Katolik cemaati üyesi hakkındaki aforoz kararını kaldırması, Yahudi-Katolik ilişkilerinde ciddi bir gerilim yaratmıştı.

Papa, İsrail ve Avrupa’dan gelen tepkilerin ardından, geçtiğimiz günlerde yaptığı konuşmalarda da, Yahudi soykırımının inkâr edilemeyeceğini belirtmek zorunda kaldı.  Vatikan tarafından yapılan bir açıklamayla soykırımı inkâr eden beyanatlarını geri çekmeye çağrılan Piskopos Richard Williamson ise halen bu konuda somut bir adım atmadı. Vatikan’da Papa’yı ziyaret eden 60 kişilik Yahudi heyeti adına konuşan Park East Sinagogu’ndan Rav Arthur Schneier, Williamson’un söylemleri nedeniyle Yahudilerin sıkıntılı günler yaşadıklarını belirterek; “Yaşanan sorunlar, antisemitizm gibi medeniyete yönelik tehditleri göğüslemek için de beraberce çok daha fazla mücadele etmemiz gerektiğini göstermektedir” dedi. “Üzüntümüze gösterdiğiniz anlayış ve söylemlerinizle Yahudi ulusuna sergilediğiniz dayanışma örneği nedeniyle teşekkür ederiz” diyen Rav Schneier, “yeni antisemitizm yüzünü sinagogların talan edilmesi ve yakılması ile gösteriyor” sözleri ile duygularını ifade etti.

Papa İsrail’i ziyaret edecek

Papa XVI. Benedict, ABD Yahudi kuruluşlarının liderlerine, Yahudiler için olduğu kadar Hıristiyanlar açısından da kutsal kabul edilen İsrail’i ziyaret etmeye hazırlandığını söyledi. Vatikan bir süredir Papa’nın mayıs ayında gerçekleşmesi planlanan ziyaretinin ayrıntıları hakkında İsrail yetkilileri ile görüşmeler yapmaktaydı. Fakat Piskopos Richard Williamson olayı bu ilişkilere gölge düşürdü. Papa’nın Kudüs, Nazaret, Betlehem ve Ürdün’ü kapsayacak ziyaretinin 8-14 Mayıs arasında gerçekleşeceği tahmin ediliyor.

ABD Yahudi kuruluşları liderlerine yaptığı konuşmada, Papa II. Jean Paul’un 2000 yılında Kudüs’ü ziyaretini anımsatan Papa XVI. Benedict, “O ziyaretin en özel anı, onun Kudüs’teki Ağlama Duvarı önünde, Yahudi ulusunun çektiği acılar nedeniyle Tanrı’nın affetmesi için dua etmesidir” dedi. Ağlama Duvarı’nda dua etme arzusunu dile getiren Papa XVI. Benedict, kendinden önceki Papa’nın özür niteliğindeki “Tarih süresince Yahudilere acılar yaşatmış olunmasından dolayı  özür diliyor, akdin ulusu ile kardeşlik içinde olmayı diliyoruz” sözlerini tekrarladı.

Yad Vaşem memnun

İsrail’deki Holokost Eğitimi Merkezi Yad Vaşem yetkilileri Papa XVI. Benedict’in “Holokost inkârcılığı hoş görülemez” söylemini yerinde buldular. Yad Vaşem Müdürü Avner Shalev, Papa’nın Holokost inkârcılığını ve hafife alınmasını kınayan söyleminden memnunluk duyduklarını ifade etti.

Nobel Barış Ödülü sahibi Holokost Kurtulanı yazar Elie Wiesel, İtalyan La Repubblica gazetesine verdiği söyleşide; Papa’nın Holokost inkârcılığına karşı söylemlerinden sonra, artık sözcüklerden fiiliyata yönelmesi gerektiğini söyledi. Wiesel, Papa’nın söylemleri doğrultusunda yapılacak en mantıklı hareketin Holokost inkârcısı Piskopos Richard Williamson’un Kilise’den uzaklaştırılması olacağını ifade etti.

ADL, yetersiz buldu

Anti-Defamation League (ADL) Başkanı Avraham Foxman, Haaretz’e verdiği söyleşide, Papa’nın Holokost inkârcılığını suçlayıcı açıklamasının sorunların çözümlenmesi için yeterli olmadığını söyledi.

Geçtiğimiz Perşembe günü Vatikan’da Papa ile görüşen Yahudi liderler arasında bulunan Foxman; “Papa ile Yahudiler arasındaki bir görüşme tabii ki tarihi bir önem taşır. Fakat Holokost’u inkâr eden antisemit bir piskopos Katolik Kilisesi’ne bağlı olarak görevine devam edebiliyorsa, bu Kilisenin söylediğinin aksine hareket ettiği anlamını taşır. Yani söylem ayrı, icraat ayrı…” Kendisi de bir Holokost Kurtulanı olan Foxman; “Vatikan, Piskopos Williamson’dan sözlerini alenen geri almasını istedi. Oysa piskopos sadece Papa’dan özür diledi ve Nazilerin gaz odaları kullandıkları ve altı milyon Yahudinin öldürüldüğüne ilişkin kanıtlar arayacağını söylemekle yetindi. Böyle bir din adamının Kilisede görevine devam etmesi anlaşılır değil” dedi.